Vládnout s KSČM by bylo riskantní. Dohání je vlastní minulost, prohlásil Sobotka

10.03.2013 9:53

Příští jaro proběhnou volby do Poslanecké sněmovny. Přestože je předčasné určovat jejich vítěze, podle výsledků současných průzkumů by na prvním místě skončila sociální demokracie. Jak by v takovém případě vypadala budoucí vládní koalice? Účastnili by se jí i komunisté? Na otázky odpovídal v rozhovoru pro Lidovky.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vládnout s KSČM by bylo riskantní. Dohání je vlastní minulost, prohlásil Sobotka
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

 

Sociální demokracie slavila v posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 vítězství, ale přesto vládu nemohla sestavit. Sobotka nevylučuje, že se situace může opakovat. „Je důležité, aby si lidé uvědomili význam svého volebního rozhodování, aby k volbám přišli a aby neriskovali. V roce 2010 nejvíc hlasů sebraly sociální demokracii Věci veřejné a všichni jsme viděli výsledek,“ zdůraznil.

Jednou z variant příští koalice je menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Té však předseda sociálních demokratů příliš nakloněný není. Prozradil, že zvítězí varianta levostředové vlády, pokud se dostanou do sněmovny lidovci nebo zelení, s nimiž lze takovou koalici vytvořit. Až v opačném případě by kývnul na model menšinové vlády sociální demokracie i na dohodě s komunistickou stranou. „Ta si bude muset vybrat: buď podpořit menšinovou vládu ČSSD, nebo se k moci vrátí pravice, což si asi KSČM na svědomí nevezme,“ věří Sobotka.

Personální politika KSČM se zasekla v 70. letech

O společném vládnutí s KSČM prý ale uvnitř strany žádný debata neprobíhá. „Je shoda na tom, že něco takového nám zapovídá bohumínské usnesení, které nikdo nezrušil. Tím pádem sociální demokracie nevytvoří koalici s komunistickou stranou,“ vysvětlil. Takový krok by považoval za dost riskantní a mohl by dokonce zkomplikovat příští vládě její schopnost prosazovat a odůvodňovat jednotlivé kroky. A to i přesto, že místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier tvrdí, že KSČM je nejpřirozenější partner pro levici.

Podle průzkumů i po krajských volbách preference sociální demokracie stále rostou. „Voliči jsou, myslím, spokojeni, že jsme dodrželi slib, že nebudeme dělat koalice s vládními stranami. Vybrali jsme si mezi lidovci a KSČM,“ uvedl Sobotka s tím, že zkušenost s komunisty je dvojí. Na jedné straně existuje nepopiratelná shoda v řadě praktických kroků, na druhou stranu KSČM podle jeho názoru dohání její minulost a její personální politika bohužel vězí v 80., někde i v 70. letech. „A to není období, na které bychom měli být hrdí,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …