Vládo, kdyby tohle napsali o mně, tak se zastřelím, pravil Kalousek

15.10.2022 14:58 | Komentář

Exministr financí Miroslav Kalousek vynadal vládě pětikoalice, vládě ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, za to, že z jeho pohledu neřeší vysokou inflaci v Česku. Místo toho vláda jen dál prohlubuje zadlužení Česka, a pokud své chování nezmění, bude rozpočtově nejhorší vládou Česka – bude horší než Babiš.

Vládo, kdyby tohle napsali o mně, tak se zastřelím, pravil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

V rozhovoru pro deník Právo Kalousek kritizuje vládu Petra Fialy (ODS) za její rozpočtovou politiku.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Nekritizuji vládu samotnou, ale její rozpočtovou politiku. Jinak vládě fandím a obdivuji ji za její postoje v zahraniční politice. Nemohu se ale smířit s její rozpočtovou politikou, protože vláda Petra Fialy nedělá nic jiného, než že pokračuje v rozpočtové politice Andreje Babiše,“ zdůraznil Kalousek s tím, že Národní rozpočtová rada hodnotí ekonomickou politiku vlády velmi negativně, a kdyby takovéto vysvědčení vystavili jemu, tak se prý „zastřelí“.

„Slovo diletant jsem použil jednou, když byla zveřejněna zpráva Národní rozpočtové rady, v níž jsou přední čeští ekonomové a která je naprosto zdrcující. Kdyby takovou zprávu o mém rozpočtu napsala nezávislá, autoritativní instituce, tak se zastřelím, protože bych neviděl jiné východisko,“ pokračoval bývalý šéf státní kasy, dnes řadový člen TOP 09.

Z rozpočtové politiky vlády, která se podle dat ze střednědobého výhledu nechystá ozdravit veřejné finance ani ve střednědobém výhledu, je prý velmi zklamán. „Je to pro mě jedno z největších politických zklamání, které jsem kdy zažil,“ prohlásil Kalousek.

Dle něho je to chování srovnatelné s chováním Babišovým v tom, že Babiš ruinoval české veřejné finance a vymlouval se na covid, a Fiala teď taktéž zatěžuje veřejné finance a vymlouvá se na válku. Přitom by se podle Kalouska měla vláda starat o to, aby měla více peněz na investice a aby neměla téměř celý rozpočet fixovaný v mandatorních výdajích. Vládě Kalousek vyčítá, že o tomto důležitém tématu nevede věcnou diskusi. S odborníky, ani s veřejností.

„Když to ve Sněmovně dopadne, jak to předložili, tak to bude rozpočtově nejméně odpovědná vláda ČR, protože nás během svého mandátu hodlá zadlužit o bilion a čtvrt. To se nikomu nepovedlo. Babišova vláda zasekla sekeru 813 miliard,“ uhodil na Fialovu vládu Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…