Vládu s komunisty bych podepsal, řekl Franz. Ale se zaťatými zuby

06.12.2012 19:57

Kořenem problémů na politické a společenské scéně je lidský faktor, nikoliv systém samotný. Na obrazovce televize Pětka v pořadu Volejte prezidentovi to uvedl jeden z kandidátů do čela státu Vladimír Franz. V roli prezidenta by se snažil zaručit demokratický vývoj země, i pokud by to znamenalo, že by měl podepsat vládu s komunisty.

Vládu s komunisty bych podepsal, řekl Franz. Ale se zaťatými zuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladmír Franz přednášel na právnické fakultě

 

Jako většina kandidátů do čela země, i Franz velmi silně vnímá špatnou náladu společnosti, kterou by v případě svého zvolení rád vypudil. Za dobré znamení považuje však fakt, že nastalou situaci dokážeme pojmenovat. „Ta blbá nálada není o o tom, že by nefungoval systém, ten funguje, s více či méně odřenýma ušima. Problémem je lidský faktor. Neřešíme, zda vyměníme auto, ale zda jezdíme na benzín nebo na moč. Pokud na moč, je zapotřebí vyčistit nádrž, ale ne to, že na střechu namontuji dalších deset kol,“ názorně vysvětlil svůj názor.

Ožehavou otázkou bývá, zda by prezident jmenoval vládu, v níž by byli komunisté. „Měli bychom mít dobře kvalifikovanou pravicovou a levicovou stranu, aby byla rovnováha, ale je otázka, zda-li tou levicovou je právě KSČM,“ uvažoval. Jejich ideologie je prý krásná, nicméně z historického hlediska se nikde neosvědčila. Lidé podle jeho názoru mají pocit, že už nemají jiné východisko a chytají se stébla, tedy volí právě KSČM.

Prezident by měl být zárukou demokracie

„Na červenou nejezdím. Přesto bych jako prezident vládu s komunisty jmenoval, ač se zaťatými zuby,“ přiznal Franz. Hlava státu by totiž měla zaručovat demokratický vývoj země a respektovat výsledky svobodných voleb.

Média začala v uplynulých týdnech přinášet informace o kontroverzní minulosti umělce, v krátké době po listopadovém převratu se měl účastnit různých xenofobních a rasistických akcí. „V těchto záležitostech jsem vystupoval pouze jako pozorovatel,“ hájil se Franz. „Bylo to v květnu roku 1990 a od té doby s tím nemám nic společného.“

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…