Vlna se valí stále dál. V Londýně už prý uprchlíci vegetují královně pod okny

26.06.2015 7:16

Britský premiér David Cameron nedávno přislíbil zpřísnění přistěhovalecké politiky, ale situace se mezitím zhoršuje každým dnem. Britský deník Daily Mail informuje o uprchlících, kteří už přespávají i poblíž Buckinghamského paláce, který je sídlem královny Alžběty.

Vlna se valí stále dál. V Londýně už prý uprchlíci vegetují královně pod okny
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

„Uprchlíci přespávají ve svých spacích pytlech na prestižní adrese, v ulici Grosvenor Place, která se nachází jen pár metrů od Buckinghamského paláce,“ informuje deník a dodává, že zdejší řadové historické domy nabízejí realitní kanceláře za mnoho milionů liber. Mimo jiné zde sídlí mezinárodní developerské společnosti a například také Mezinárodní obchodní komora. Na publikovaných fotografiích je skupina několika starších mužů a žen. Podle deníku přespává na ulici každým rokem asi 6500 lidí, z nich téměř polovinu tvoří uprchlíci.

„Přesto je nezvyklé, aby byli viděni na takových místech, jako je právě Grosvenor Place. Pravidelně uprchlíci v poslední době táboří také na sousední Park Lane a blízko luxusního hotelu Dorchester, kde hosté platí za pokoj minimálně 550 liber a za apartmán dokonce 7000 liber,“ konstatuje Daily Mail. Další uprchlíci se usídlili také v centru na Marble Arch, tedy v oblasti, kde se ceny domů pohybují v řádech desítek milionů liber. Podle oficiálních statistik se v mezi dubnem 2014 a březnem 2015 zvýšil počet bezdomovců a uprchlíků v ulicích Londýna o 16 %.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Tato místa jsou soukromým majetkem a my nemáme potřebné pravomoci, abychom mohli celou záležitost nějakým způsobem řešit. Budeme však v kontaktu s majiteli zmíněných nemovitostí a rádi jim nabídneme pomocnou ruku. Bereme tento problém velmi vážně a vyšleme do terénu speciální týmy s cílem zajistit bezpečnost těch, kteří potřebují pomoc. Spolupracujeme s policií a s imigračním úřadem na tom, abychom nepřipustili jakékoli nevhodné chování inkriminovaných osob,“ cituje Daily Mail vyjádření mluvčího Městské rady Westminsteru, jež se nachází v samotném centru Londýna.

Daily Mail v souvislosti s tímto případem poukazuje na setkání evropských politických špiček v Belgii, které se sešly, aby diskutovaly o rostoucí migrační krizi. „Před několika týdny byla na Marble Arch pozorována další skupina uprchlíků, kteří zde spali na holé zemi. V oblasti se nyní takto zdržuje asi sedmdesát běženců. Majitelé okolních obchodů kritizují pomalý postup úřadů a tvrdí, že pro vyřešení tohoto problémů dělají jen velmi málo. Podle jejich slov tady takto přespávají někteří uprchlíci již dva roky a jejich počet stále roste. Městská rada ve Westminsteru se pokoušela dostat uprchlíky pryč z této čtvrti již mnohokrát. Dokonce jim i dávala peníze na lístky, aby se mohli vrátit domů. Radní však tvrdí, že k úplnému vyřešení problematiky by potřebovali disponovat více pravomocemi,“ píše Daily Mail.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…