Vnitro čeká, že čeští islamofobové budou stupňovat aktivitu

15.07.2015 19:37

Ministerstvo vnitra očekává, že populistické islamofobní a protiimigrační organizace budou stupňovat své aktivity a že se tématu aktivněji chopí i "tradiční pravicoví extremisté". Ministerstvo to uvedlo ve zprávě o vývoji extremismu v letošním druhém čtvrtletí, kterou zveřejnilo na svém webu.

Vnitro čeká, že čeští islamofobové budou stupňovat aktivitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

Krajně pravicová scéna podle úřadu stagnuje a zůstává značně nejednotná. Lze to prý přikládat i konkurenci v podobě populistických uskupení, která se vymezují vůči přistěhovalectví a muslimské komunitě. Islamofobní spolky se sice podle vnitra od spojování s krajní pravicí distancují, ale jejich "radikální politické požadavky a návrhy i způsoby mobilizace sympatizantů se prakticky nelišily od projevů krajní pravice".

Pokud jde o krajní levici, tu podle vnitra islamofobové mobilizují k pořádání protidemonstrací

"Mezi jednotlivými populisticky, proti imigrantům a proti muslimům orientovanými subjekty byla rovněž zjevná snaha o vytváření koalic či partnerství," uvedlo ministerstvo vnitra. Například "Blok proti islámu", který prý vzešel z okruhu lidí kolem iniciativy "Islám v ČR nechceme", podle ministerské zprávy komunikoval se stranou Úsvit, Národní demokracií a s poslancem Tomiem Okamurou.

V Praze se jedna z nejviditelnějších demonstrací proti imigraci konala už 1. července. Přišlo na ni asi 700 lidí. Někteří z nich měli s sebou maketu šibenice. Tuto sobotu by se měla v hlavním městě konat demonstrace svolaná extremistickou Národní demokracií a nazvaná "2. tábor lidu". Hovořit tam mají například právě poslanec Okamura, zástupci Akce D.O.S.T., Monarchistického občanského sdružení či Holešovské výzvy.

Pokud jde o krajní levici, tu podle vnitra islamofobové mobilizují k pořádání protidemonstrací. Část krajně levicové scény navíc reagovala na dubnové zadržení a obvinění několika lidí, kteří podle policie jako levicoví extremisté hlásící se k "Síti revolučních buněk" plánovali útok na nákladní vlak s vojenským materiálem. Krajní levice se podle zprávy ministerstva snaží zejména mediálně a na internetu zpochybnit uvedené trestní řízení jako bezdůvodnou represi proti anarchistickému hnutí.

Síť revolučních buněk informuje o svých akcích na webu. Hlásí se tam například k incidentu, při kterém 15. května shořelo policejní auto před služebnou v Hostivařské ulici. "Po policejní realizaci došlo k dalším celkem šesti žhářským útokům, ke kterým se přihlásily různé pobočky Sítě revolučních buněk. Většina z nich mířila proti majetku Policie ČR," píše ve své aktuální zprávě ministerstvo vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…