Vnitro navrhuje poplatek 300 korun za zrušení trvalého bydliště

02.04.2013 14:56

Ministerstvo vnitra navrhuje nové poplatky za zrušení trvalého bydliště a zvýšení ceny za vydání nového občanského průkazu v případě odcizení a ztráty. Důvodem jsou podle úřadu náklady na zpracování žádostí a zejména účelová rušení trvalého pobytu v případech, kdy se lidé potýkají s exekucí. Vyplývá to z návrhu, který ministerstvo zveřejnilo na vládním webu a který ve středu projedná vláda. Vnitro zároveň upustilo od loňského návrhu, podle kterého by úřady přepisovaly zrušený pobyt automaticky na adresu příbuzných.

Vnitro navrhuje poplatek 300 korun za zrušení trvalého bydliště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Zrušení trvalého bydliště by podle vnitra mělo nově stát 300 korun a ukončení pobytu na území ČR 150 Kč. Zvýšení poplatku ze 100 na 200 korun se týká vydání občanského průkazu při ztrátě, odcizení nebo zničení. Peníze by byly příjmem obcí.

Vyšší poplatky mají pokrýt náklady na vyřizování žádostí

Jedním z důvodů pro zavedení poplatků jsou podle vnitra náklady spojené s vyřizováním. Úřady řeší na 40.000 zrušení trvalého pobytu ročně. Problém je podle vnitra také vzrůstající počet účelových rušení adresy - lidé se jimi údajně snaží vyhnout zásahu exekutora, který má oprávnění zabavovat věci právě v místě trvalého bydliště.

Vnitro zároveň upustilo od původního návrhu, podle kterého by se pobyt automaticky přepisoval na adresu manžela, partnera, rodičů nebo dětí. Nápad kritizovala řada úřadů. Návrh by podle nich byl v rozporu s Listinou základních práv a svobod, protože by umožnil, aby se místem pobytu stal objekt bez souhlasu vlastníka. Majitel by tak musel bezdůvodně strpět, že k němu úřad nahlásí například někoho, s kým se vůbec nestýká a kdo dělá dluhy.

Za zápis titulu do občanky se bude platit 200 korun

Novela, jejíž platnost vnitro navrhuje od příštího roku, zavádí také poplatek 200 korun za nový občanský průkaz vydaný z osobních důvodů nebo kvůli zápisu titulu a vědecké hodnosti. V roce 2009 se tento poplatek zrušil, protože se nepočítalo se zapisováním titulu do průkazu. Možnost záznamu se později vrátila, tentokrát ale bez poplatku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…