Vnitro oznámí, které kandidáty na prezidenta připustilo k volbám

24.11.2017 6:08

Ministerstvo vnitra dnes oznámí, které ze dvou desítek prezidentských kandidátů připustí k lednovým volbám hlavy státu. Mohlo by jich být devět včetně současného prezidenta Miloše Zemana. Zbývající jedenáctka kandidátů už má jisté, že je ministerstvo vyřadí. Podle vnitra mu totiž nedodali nominační podpisy v zákonem požadovaném počtu.

Vnitro oznámí, které kandidáty na prezidenta připustilo k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Volební registraci by mělo mít jistou šest uchazečů o prezidentský mandát, které nominovali poslanci nebo senátoři. Jsou jimi bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty), hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Více než potřebných 50 000 občanů do volebního klání vyslalo Zemana, bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše a podnikatele a textaře Michala Horáčka. Drahoš získal 142 000 podpisů, Zeman 113 000 a Horáček 86 000.

Odmítnutí kandidáti se budou moci do poloviny příštího týdne odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Ohlásil to už Josef Toman, který tvrdí, že na vnitro poslal poštou archy s téměř 75 000 podpisy občanů. Vnitro uvedlo, že od něj dostalo jen 11 podpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…