Vodík se stává palivem budoucnosti. Tatra chce představit první nákladní vůz již koncem roku 2023

15.10.2021 18:52

Až 30 vodíkových plnících stanic plánuje ministerstvo průmyslu a obchodu vybudovat v České republice. Podle Národního akční plánu čisté mobility by v roce 2030 mělo jezdit na tento pohon 50 tisíc osobních automobilů a kolem 900 autobusů.

Vodík se stává palivem budoucnosti. Tatra chce představit první nákladní vůz již koncem roku 2023
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Vodíkové strategii se přizpůsobují všichni velcí výrobci, nejen ve světě, ale i u nás. Vedle autobusů, které by měly v budoucnu jezdit v Ústí nad Labem a Ostravě, se vyvíjí i první nákladní vůz Tatra.

"My se musíme také přizpůsobit. Auto na vodík se nám jeví jako ideální, nemá dlouhé dobíjení, může být tak lépe vytíženo," řekl Radomír Smolka, ředitel výzkumu automobilky Tatra Trucks. Zmínil také, že velcí výrobci zahraničních nákladních vozů nebudou po roce 2040 už nabízet klasické spalovací motory. 

Bezemisní nákladní vozidlo, na kterém se podílí pět českých vědeckých institucí pod vedením Ústavu pro jadernou energetiku v Řeži, by mělo být představeno už koncem roku 2023: "Prototyp elektromobilu s vodíkovým palivovým článkem bude postaven na robustním podvozku Tatra a vybaven řadou podpůrných technologií, které umožní provoz vozidla v náročných podmínkách" říká Aleš Dousek z České vodíkové technologické platformy.

S inovativní vodíkovou Tatrou se počítá pro potřeby armády, záchranných sborů či v oblastech stavebnictví, lesnictví a těžby. Kopřivnická automobilka zároveň na svém polygonu plánuje vybudovat vodíkovou plnící stanici. 

Vývoj alternativního nákladního pohonu reaguje na celosvětové plány trvalého snižování emisí skleníkových plynů: "Jedná se o palivový článek, jehož principem je přeměna vodíku a kyslíku přímo na elektrickou energii. Palivové články jsou dnes technologicky vyspělá a bezpečná zařízení s vysokou životností, která je garantována až na dvacet osm let," komentuje záměr Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky 

Vodíková strategie ČR, kterou v létě schválila vláda, počítá se zavedením vodíkové technologie nejen v dopravě, průmyslu, ale i v českých domácnostech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…