Vodní děla, slzný plyn. Proti tomu šutry, láhve a zapálené popelnice. Pouliční válka v Hamburku rozhodně nekončí

09.07.2017 14:16

Velmi ostré střety mezi těžkooděnci a levicovými radikály nepřestaly v německém Hamburku ani v noci na dnešek. A to i přestože summit G20 včera skončil. Dokonce se násilnosti očekávají i v noci na pondělí.

Vodní děla, slzný plyn. Proti tomu šutry, láhve a zapálené popelnice. Pouliční válka v Hamburku rozhodně nekončí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policie nasadila proti radikálům v noci vodní děla

Nepokoje probíhaly ve čtvrti Schanzenviertel zhruba od deseti hodin večer. Na zemi zde sedělo zhruba 150 demonstrantů, kteří odmítli opakované výzvy policie, aby místo opustili, a nadále zde setrvávali a blokovali průjezd aut.

Po zhruba hodině domlouvání reagovali na situaci velmi ostře těžkooděnci, kdy na demonstranty namířili vodní děla. Ta protestující doslova smetla z asfaltu. Vodní děla pak používala policie opakovaně, znovu je použila kolem půl jedné v noci. 

Těžkooděnci také využili slzný plyn ve velkých tubách, které jsou určeny speciálně pro demonstrace. Demonstranti totiž neustále házeli po mužích zákona láhve a kamení. Poté, co byla tato blokáda rozehnána vodními děly i obrněnými vozy, demonstranti se přesunuli zhruba o kilometr dál na Sternschanze.

V okolí pak dále panovaly potyčky mezi policií a hloučky demonstrantů. V minulých dnech zde v souvislosti s demonstracemi došlo také k rozbití výloh a vyrabování místního supermarketu.

Demonstranti pak následně vytvořili barikády a zapálili několik plastových popelnic. 

V souvislosti s pořádáním summitu G20 čelí kritice starosta Hamburku Olaf Scholz ze strany SPD, který před akcí sliboval, že občané tuto akci nezaznamenaji. Nyní se za celou situaci omluvil. Kritice čelí i německá kancléřka Angela Merkelová, neboť o Hamburku je známo, že je líhní levicových radikálů. I ona sama přitom nepředpokládala nepokoje, Němci však hovoří o největších demonstracích za posledních dvacet let. 

„Nechápu, proč byla tato akce uspořádána zrovna v Hamburku, neboť je všeobecně známo, že tu jsou koncentrováni levicoví aktivisté. Nechápeme rovněž, proč bylo místo summitu vybráno navíc tak, že v blízkosti aktivisté ve velkém množství bydlí,“ řekl jeden ze zaměstnanců hamburského hotelu. Někteří pak dokonce přirovnávají střety k ukrajinskému Majdanu.

Levicová Antifa v ulicích Hamburku:

Nepokoje v Hamburku probíhaly již od čtvrtečního dne, zraněny byly desítky policistů, zadrženy stovky lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…