Vojáci nemají co na sebe. Česko se zřejmě obrátí na NATO

10.12.2012 12:14

České armádě schází uniformy. Vojáci fasují oděvy v přísně přídělovém modu a možná není daleko den, kdy si budou muset vojáci uniformy shánět sami. Již byla vypsána dvě výběrová řízení na dodávku uniforem, ale obě byla zrušena, protože nevyhovovala našim tvrdým legislativním podmínkám. Česko se proto chce obrátit na NATO, ale to se ani trochu nelíbí českým firmám. Informuje o tom pondělní Právo.

Vojáci nemají co na sebe. Česko se zřejmě obrátí na NATO
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na návštěvě muničního skladu armády v Hostašovicích na Moravě, který po technické stránce střeží firma Trade FIDES, po té fyzické vojenská policie

Ozbrojené síly u nás tvoří jednadvacet tisíc mužů a žen, v armádních skladech pro ně však je uloženo jen 2700 maskáčových blůz.  Při porovnání těchto čísel je pak i laikovi jasné, že obránci vlasti mají velký problém. A kdo za to může? Možná příliš přísný zákon o zadávání veřejných zakázek, anebo úředníci Ministerstva obrany, kteří nejsou schopni podmínky tohoto zákona naplnit. První výběrové řízení zrušilo samo ministerstvo, protože se do něj přihlásila jediná firma. Ve druhém případě zakázku zrušil ÚOHS, pro nerovnost podmínek mezi jednotlivými uchazeči.

Zákon by se měl změnit, uniformy se mají kupovat doma

„Podle ředitele úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta je na vině nový zákon o veřejných zakázkách, který umožňuje neúspěšným firmám stížnostmi kvůli menším nesrovnalostem nákup zablokovat na měsíce či roky," píše deník.

Armáda se proto obrací na agenturu NSPA, která podobné nákupy zařizuje pro všechny zájemce z řad NATO a pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že se to nelíbí českým firmám, které se bojí, že přijdou o lukrativní zakázku.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka by měla obrana stejnokroje kupovat doma. „Pokud je tu nevyhovující zákon, tak by měla obrana iniciovat jeho změnu a neměla by nefunkční zákon obcházet přes alianční agenturu,“ řekl Právu Hynek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…