Vojenská zdravotní pojišťovna nasmlouvala pro klienty unikátní přístroj

13.04.2012 7:09

Jedinou zdravotní pojišťovnou v Česku, která se v minulém roce mohla pochlubit kladným hospodářským výsledkem, je Vojenská zdravotní pojišťovna ČR. Jejími klienty nejsou jen příslušníci armády, naopak nevojáci už tvoří více než polovinu pojistného kmene. Ve dvacátém roce její existence se počet klientů přehoupl přes hranici 600 tisíc.

Vojenská zdravotní pojišťovna nasmlouvala pro klienty unikátní přístroj
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Letošní rok přináší výrazné změny v poskytování zdravotní péče, kdy úhradová vyhláška dává prostot k tomu, aby peníze sledovaly pacienta. Zdravotnická zařízení, která poskytují kvalitnější péči a dokáží vzbudit zájem pacientů, mají šanci za tyto pacienty získat více peněz. Naopak méně atraktivní zdravotnická zařízení o pacienty i peníze přijdou. Pacient tak svým rozhodnutím, kde se bude chtít léčit, bude přímo ovlivňovat financování zdravotnických zařízení.

„Vojenská zdravotní pojišťovna se na tyto změny cíleně připravuje a pro změnu financování si vytvořila dobré výchozí podmínky. V roce 2011 byla jedinou zdravotní pojišťovnou s kladným hospodářským výsledkem. Zároveň významně posílila svůj pojistný kmen a poprvé v historii překročila hranici 600 tisíc pojištěnců,“ uvádí generální ředitel VoZP ČR Karel Štein.

Ve dvacátém roce existence má VoZP rekordní počet pojištěnců

Celkovým počtem klientů přesahujícím 625 tisíc pojištěnců tak VOZP patří ve dvacátém roce své existence k největším zdravotním pojišťovnám u nás. Koncem roku 1992 byla zřízena z podnětu Armády ČR, aby zabezpečovala její specifické úkoly v oblasti zdravotní péče. Ve spolupráci s ministerstvem obrany zprostředkovává úhradu zdravotní péče vojákům v činné službě prostřednictvím Fondu zprostředkování úhrady zdravotní péče a Fondu pro úhradu preventivní   

„Prostřednictvím těchto fondů hradíme zdravotnickým zařízením péči o vojáky v činné službě, poskytovanou nad rámec péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Jde zejména o preventivní roční prohlídky vojáků z povolání a kompletní úhradu vybraných léčivých přípravků studentům vojenských škol, účastníkům zahraničních misí i vojákům v důchodu,“ vysvětluje šéf VoZP Štein.

Věrnostní klub i program „Zdravá rodina“

VoZP však není pouze pro vojáky, jejím klientem může být každý občan ČR. „Jsme pojišťovnou otevřenou široké veřejnosti. Vojáků z povolání v rámci profesionalizace armády spíše ubývá. Proto musíme v rámci ekonomické rentability, plnění svého poslání a postavení na konkurenčním trhu udržovat výšku pojistného kmene tak, abychom byli pojišťovnou silnou a konkurenceschopnou,“ říká ředitel VOZP Štein.

Z nadstandardní péče ve vojenských zdravotních zařízeních po celé republice se tak mohou kromě vojáků těšit i ostatní klienti VoZP, která proplácí náročná vyšetření, unikátní zákroky i drahé léky. „Pro naše pojištěnce máme Věrnostní klub, který poskytuje členům mnoho zajímavých výhod. Rovněž tak zabezpečujeme výhody pro celé rodiny v programu preventivní péče ´Zdravá rodina´,“ poznamenává šéf VoZP.

Smlouva s nemocnicí na využívání unikátního přístroje

Běžnému standardu se zcela vymyká smlouva, kterou VoZP uzavřela pro své klienty s Thomayerovou nemocnicí. Týká se využívání unikátního přístroje, a to fokusovaného ultrazvuku, navigovaného magnetickou rezonancí. Jde o nový léčebně-diagnostický systém, který je v České republice i celé střední a východní Evropě unikátní.

„Je to svého druhu jedinečné zařízení, které se používá k diagnostice rakovinného bujení a zároveň slouží k neinvazívním léčebným zákrokům. Rád bych nejen našim klientům popřál, aby jim tuto diagnózu nemusel jejich lékař sdělit. Život však přináší i nepříjemné věci, a proto se snažíme na zdraví našich pojištěnců myslet i v souvislostech, které nikdy přijít nemusejí,“ konstatuje generální ředitel VoZP Karel Štein.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…