Vojenský analytik na ČT důrazně řekl, že separatisté letadlo nesestřelili. A vyjmenoval několik důvodů

17.07.2014 18:23

Vojenský analytik Martin Koller ve vysílání České televize jednoznačně odmítl, že by za sestřelením malajsijského letadla se 295 lidmi na palubě mohli stát tzv. proruští separatisté. Podle Kollera separatisté v žádném případě nedisponují zbraní, která by zasáhla dopravní letadlo v takové výšce nad zemí.

Vojenský analytik na ČT důrazně řekl, že separatisté letadlo nesestřelili. A vyjmenoval několik důvodů
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

Dopravní letoun Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 295 lidmi na palubě se zřítil na Ukrajině poblíž hranic s Ruskem. Jako první o tom informovala ruská agentura Interfax, podle níž boeing letěl z Amsterodamu do malajské metropole Kuala Lumpuru. Stroj se prý zřítil poblíž Doněcku, kde se odehrávají boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Agentura Interfax zároveň podle ČT tvrdí, že letadlo bylo sestřeleno.

  • Podrobnosti o pádu letadla ZDE

Ve vysílání zpravodajské ČT24 zazněl dotaz na vojenského analytika Martina Kollera, zda je možné, aby za sestřelením letounu stáli tzv. proruští separatisté. Expert takovou verzi ale jednoznačně odmítl.

„Separatisté takové zbraně nemají, tím jsem si naprosto jistý. Dopravní letadla létají ve výšce devět až dvanáct kilometrů,“ řekl Koller s tím, že separatisté takovou zbraní disponovat nemohou. Taková teorie by podle něho mohla být pravděpodobná pouze v případě, že by se boeing pohyboval ve výškové hladině menší než čtyři kilometry, jenže to je výška stanovená pro vojenské letouny a dopravní stroj tam nemá co dělat.

Možnost, že by boeing s téměř třemi sty pasažéry letěl tak nízko, by podle Kollera bylo divné. Navíc podle redaktorky ČT některé zdroje uvádějí, že letoun byl sestřelen z výšky deset kilometrů. „Takovou zbraň oni prostě nemají. Pokud došlo k sestřelení, mohla to být ukrajinská nebo ruská armáda. Není žádný problém, aby ukrajinské nebo ruské protiletecké systémy zjistily, odkud byla raketa vypálena,“ dodal ve vysílání České televize Martin Koller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…