Vojtěch Filip: Bohumínské usnesení je mi ukradené. ČSSD přestřeluje požadavky. My s SPD ve vládě? Vyloučeno

05.04.2018 9:02

Šéf komunistů Vojtěch Filip v rozhovoru pro MF Dnes mimo jiné pohovořil o možné podpoře vlády premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Tedy spíše nepodpoře. Filip totiž uvedl, že s SPD Tomia Okamury by se jeho strana na toleranci Babišovy menšinové vlády zřejmě nepodílela. Trumfy v rukou tak drží ČSSD, jež chce pět ministerských křesel. Následně pak bude o vládě diskutovat sjezd ČSSD o víkendu.

Vojtěch Filip: Bohumínské usnesení je mi ukradené. ČSSD přestřeluje požadavky. My s SPD ve vládě? Vyloučeno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Filip mimo jiné v rozhovoru pro MF Dnes také uvedl, že v případě, že by došlo ke krachu jednání ANO a ČSSD, bylo by to podle jeho názoru zřejmě přiblížení se k předčasným volbám. Nyní podle něj jen záleží na tom, zda ČSSD bude reálně a racionálně uvažovat o zapojení do vlády. 

„Nevím, jak se v této věci zachová členská základna ČSSD. Na druhé straně je evidentní, že pokud má mít vláda nějaký směr, neměl by to být švédský stůl, jak tomu říká pan Andrej Babiš nebo prezident republiky. Mělo by to mít nějaké směřování. V tom ohledu povolební matematika vychází v rozměru levostředové politiky,“ sdělil Filip, jenž mimo jiné hovořil také o tom, že vidí ze strany ČSSD malou ochotu přijmout realitu po volbách. Požadavky ohledně personálií považuje ze strany ČSSD za nerealistické. Zároveň uvedl, že je mu ukradené bohumínské usnesení, které zapovídá ČSSD spolupráci s KSČM na vládní úrovni. 

Sama KSČM pak Babišovi předložila přání, že tam, kde je vlastníkem stát, by měly mít politické strany nominanty ve správních a dozorčích radách. Zároveň uvedl, že strana bude požadovat předsednictví nějaké ze sněmovních komisí náhradou za komisi pro kontrolu GIBS. 

Závěrem pak ještě Filip zopakoval, že vyjednávací tým strany ani neuvažoval, že by měl jít cestou podpory ANO a SPD. „Prioritou pro nás je levostředové směřování České republiky. Pokud by k té situaci došlo, bylo by zřejmě přiblížení se k předčasným volbám o to větší,“ zmínil s tím, že rozdíl mezi programem SPD a KSČM je výraznější než mezi KSČM a ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…