Vojtěch nabádá: Pokud si večer pozvete Mikuláše, zkontrolujte mu respirátor

05.12.2021 12:10

Do ulic měst a do domácností s dětmi dnes vyrazí Mikuláš s čertem a andělem. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou dětem za dobré chování rozdávat sladkosti, ovoce, oříšky i drobné dárky; za zlobení pak uhlí nebo brambory. Nadílku stejně jako loni ovlivní vládní opatření proti šíření koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nedoporučuje, aby si lidé za nynější vážné epidemické situace zvali Mikuláše a jeho družinu domů, a pokud dorazí, tak mají mít respirátory.

Vojtěch nabádá: Pokud si večer pozvete Mikuláše, zkontrolujte mu respirátor
Foto: DPP
Popisek: Mikulášské odpoledne s Dopravním podnikem

Do mikulášských obchůzek může zasáhnout i zákaz pít alkohol na veřejnosti. Loni byla opatření ještě přísnější. Uvnitř se před rokem mohlo sejít nanejvýše deset lidí, což ovšem neplatilo pro členy domácnosti. Konat se také nemohly mikulášské večírky, které pro děti pořádají například zájmové kroužky, zrušena byla hromadná venkovní setkání.

Po loňských mikulášských oslavách se premiér Andrej Babiš (ANO) a tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podivovali nad množstvím lidí, kteří se sešli na pražském Staroměstském náměstí. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) následně uvedl, že zašle ministerstvu zdravotnictví podněty z praxe k úpravám legislativy, aby bylo možné koronavirová opatření vymáhat efektivněji.

Tradiční akce doznaly změn i letos. Například v Novém Městě na Moravě, kde se na Mikulášské čertohrátky scházely v centru stovky lidí, bude letos Mikuláš s čerty a anděly putovat městem. V Brně se čerti, andělé i Mikuláš ukážou v oknech Divadla Husa na provázku. Svijanská aréna Liberec pro děti připravila mikulášské veřejné bruslení. Stezka korunami stromů v krkonošských Janských Lázních pořádá mikulášský den s čerty s maskami v rakouském stylu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…