Vojtěchovy roušky: Babišovi hrozí průšvih. Padl plán, který ho může ohrozit. Dnes bude veselo

20.08.2020 7:18

Když ministr Vojtěch oznámil, že od 1. září budou opět plošně povinné roušky, vyvolal tím vlnu odporu. Vlnu, o níž teď uvažuje ODS. Padl návrh převálcovat hnutí ANO tématem povinných roušek stejně, jako se to v roce 2008 povedlo Jiřímu Paroubkovi s třicetikorunovými poplatky. A ozývají se hlasy, že téma tři dny leželo na zemi a má potenciál prohrát Babišovi volby. Nebo hůř.

Vojtěchovy roušky: Babišovi hrozí průšvih. Padl plán, který ho může ohrozit. Dnes bude veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

S brzkým příchodem podzimu a návratem dětí do škol byl ministrem zdravotnictví Vojtěchem oznámen plán, který má zabránit v příchodu druhé vlny koronavirové infekce. Zahrnuje opět povinné nošení roušek od 1. září. Ve vnitřních prostorách, ve veřejné dopravě a ve školách mimo třídy. Roušky by měly být od září povinné i v kadeřnictvích a dalších podobných službách nebo restauracích mimo dobu konzumace, povinné budou pro hosty i obsluhu. V říjnu by se měly nosit také ve volebních místnostech. Opatření platí do odvolání a může trvat třeba i do března, kdy obvykle končí chřipkové epidemie, řekl ministr Vojtěch dle iDnes.cz.

Seznam výjimek se ovšem nezamlouvá Andreji Babišovi a hodlá ho s Vojtěchem ve čtvrtek probrat. „Vůbec se mi to nelíbí. Proto jsem si pozval na zítra pana ministra a celý ten tým, který o tom rozhoduje, protože když jsem viděl nekonečný seznam výjimek, kterým úplně nerozumím, tak zkrátka to musíme nějak probrat,“ řekl premiér dle iDnes.cz.

Andrej Babiš není jediný, kdo má s oznámením a podle mnohých nelogickými opatřeními problém. V anketě, kterou server iDnes.cz zveřejnil, povinné roušky odmítla většina respondentů. A zatímco u návratu roušek ve veřejné dopravě a ve vnitřních prostorách je poměr souhlasících a nesouhlasících jedna ku třem, u restaurací a kadeřnictví je poměr devítinásobný v neprospěch povinných roušek.

Ankety iDnes.cz o povinnosti nositi roušky, výsledky 20.8. ráno:

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
A téma už uchopili i politici ODS a další. Proti roušce už se vyslovila například bývalá první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. S povinným nošením nesouhlasí a argumentuje, že situace v současnosti není taková, jako byla na jaře. „Nyní je situace ovšem jiná. Máme více dat, máme projekt chytré karantény, nebo nám ho vláda alespoň slibuje a můžeme svá opatření lépe zaměřovat. Nyní je čas na racionální zvážení rizik a cílená opatření, ne na vyvolávání strachu a plošné restrikce. Jakkoliv rozumím snaze ochránit ohrožené skupiny obyvatel, nemohu souhlasit s plošnými opatřeními, která navíc postrádají koncepci,“ říká.

Vyzývá Andreje Babiše a Adama Vojtěcha, aby opatření přehodnotili a navrhuje, aby místo plošných restrikcí konečně zavedli chytrou karanténu, roušky aby se používaly jen tam, kde se vyskytují lidé z rizikových skupin jako domovy důchodců a nemocnice, aby ohrožené skupiny dostaly respirátory a hlavně, aby opatření nedusila již tak tvrdě zasaženou ekonomiku.

Vymezila se také bývalá poslankyně ODS a advokátka Klára Long Slámová: „Nenechám si vzít svobodu nějakým hadrem a zbytečnými omezeními. Hadrem to začíná, pokračuje to přes omezení shromažďovacího práva, vzdělávání, a bude to končit čím? Mohli by se už představitelé států vzpamatovat a brát covidchřipku jako běžnou součást dnešní doby? Opravdu si necháme líbit neodůvodněné restrikce, které nám akorát znepříjemňují život a ekonomicky ruinují ty, kteří se podílejí na vytváření zisků, ze kterých stát (tedy i my všichni) profituje?“

Kritizoval také člen ANO a šéf Pražské strojírny Robert Masarovič: „Do té doby bude pan ministr Adam Vojtěch hrát kakofonii s rouškama a manipulovat s lidem jako s tupou ovcí, až přijdou nějaké volby a lid bude chtít toho, kdo aspoň předstírá zájem o něj. Rouška ano, rouška ne, Prymulova lidovecká klička, Maďar vyhrožující, fakt už je to moc.“

Člen pražské ODS Jan Paluska má dokonce za to, že znovuzavedení roušek má potenciál prohrát volby Andreji Babišovi. „Každý strach má poločas rozpadu, ten z koronaviru ho měl během června, kdy drtivá většina lidí zjistila, že se vlastně nic moc neděje. Jejich tolerance pro plošná, naprosto imbecilní opatření se tak limitně blíží nule,“ seznal.

„Kromě zcela zjevnejch ekonomickejch dopadů na kina, divadla, muzea, gastro byznys atd., nejste prostě schopnej v současný době lidem vysvětlit, proč by měli půl roku nosit roušky u kadeřníka, nebo v hospodě, když se jdou vychcat,“ dodal s tím, že ve veřejné dopravě, v domovech důchodců a v nemocnicích možná dávají roušky smysl, ale pošně opravdu nikoliv.

„Navíc tím stát nereaguje na nějakou situaci, ale zavádí to z 'preventivních' důvodů. Sorry, ale fakt nevím, kdo jim tenhle nápad poradil, nicméně tady nejsme v Severní Koreji, aby tu lidi bečeli jak ovce. Na to fakt zapomeňte. Tady Bába těžce ustřelil,“ míní.

Paluska předpokládá, že nařízení buď vydrží jen 14 dní a pak bude drasticky upraveno, nebo vláda Andreje Babiše skončí. „K jeho štěstí nutno podotknout, že se toho zatím žádná opoziční partaj nechytla a neudělala z toho téma jako bylo kdysi 30 Kč poplatek u lékaře. Čímž tomu pakoňovi dává vlastně ještě čas. Nicméně, že by tohle opatření (nebo ministr Vojtěch) přežilo podzim, to bych se moc divil,“ podotkl ještě pražský komunální politik.

I bývalý místopředseda a poslanec ODS Pavel Drobil míní, že povinné roušky nevydýchali ani skalní voliči ANO, takže Andrej Babiš zasáhne a opatření upraví. Dodal, že se jedná o téma, které leželo na ulici a nikdo z politiků ho nezvedl.

S Paluskou a s jeho argumentem, že v tématu je potenciál, souhlasil europoslanec ODS Jan Zahradil. „Roušky, to by měl být náš 'třicetikorunový poplatek u doktora' po vzoru Paroubka 2008,“ prohlásil a odkázal na kampaň ČSSD, kterou chtěla zrušit třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře, zvaný též jako "Julínkovné". Dodejme, že ČSSD tyto volby vyhrála, i když vládu pod vedením Jiřího Paroubka nesestavila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…