Volby: Komunisté všude kolem, píší noviny. A nemyslí tím KSČM

07.10.2013 7:03

Komunisté kandidují nejen za KSČM. Respektive bývalí členové KSČ našli místa na předních příčkách kandidátek ČSSD, SPOZ i ANO. O invazi bývalých komunistů do sněmovny píše deník MF Dnes.

Volby: Komunisté všude kolem, píší noviny. A nemyslí tím KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Deník MF Dnes klade otázku, jestli má ještě význam se zabývat tím, jestli byl někdo členem zločinné strany.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že prý máme po 24 letech po listopadu úplně jiné starosti než kádrovat, zda byl někdo v komunistické straně. Dokonce prý v tom ani nevidí problém.

Z ČSSD, která má lídry kandidátek z řad bývalých komunistů v osmi krajích, je slyšet i další hlasy. „Je naprosto legitimní se na to ptát i po těch letech. A je chyba, že tato společnost nedokázala vygenerovat lepší elitu než bývalé komunisty," řekl bývalý komunista František Adámek, který nyní kandiduje za ČSSD v Praze.

Deník uvádí, že Adámek byl dlouholetým normalizačním straníkem a v prosinci 1989 zastával dokonce v KSČ funkci tajemníka ÚV. „To že se bývalí členové KSČ stále dobře prosazují, znamená, že to asi nejsou úplně hloupí lidé a také umějí dělat politiku,“ dodal Adámek k jejich hojnému zastoupení v politice.

ČSSD, SPOZ i ANO

Při pohledu na kandidátky zjistíme, že nejen ČSSD spolupracuje s bývalými komunisty, ať už jde o Milana Urbana nebo Jana Mládka a také další. Například i hnutí ANO našlo lídry právě mezi bývalými členy KSČ.

Stranickou legitimaci měl i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Novinář a nyní lídr v Libereckém kraji Martin Komárek prý vstoupil do strany z naivity pod vlivem svého otce. Hájí se prý také tím, že tvrdí, že lidé se dělili na normální a papaláše a nikoli na komunisty a nekomunisty. Jedna z hlavních tváří hnutí ANO je rovněž bývalý straník Pavel Telička.

Deník MF Dnes zmiňuje i SPOZ, která přilákala ostřílené straníky Františka Koníčka, Františka Čubu nebo Jaromíra Schlinga.

To samozřejmě není úplný výčet bývalých členů KSČ, kteří nyní na kandidátkách různých politických uskupení zabrali přední místa. Jestli se dostanou i do sněmovny, uvidíme po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…