Volby do sněmovny budou letos nejpozději 20. a 21. října

07.02.2017 16:25

Volby do sněmovny se letos budou konat nejpozději 20. a 21. října. Strany a hnutí by tak na odevzdání kandidátních listin měly mít čas do poloviny srpna. Sněmovní volby v posledním možném termínu by prezident Miloš Zeman musel vyhlásit nejpozději 22. července. Vyplývá to ze lhůt stanovených ústavou a zákonem o parlamentních volbách.

Volby do sněmovny budou letos nejpozději 20. a 21. října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Ústava stanoví, že se parlamentní volby musejí konat 30 dnů před skončením čtyřletého volebního období, tedy v případě současné sněmovny před 26. říjnem. Vzhledem k tomu, že volebními dny jsou pátek a sobota, nejzazší termín voleb připadá na předposlední říjnový víkend. Nejdříve by mohly být o posledním zářijovém víkendu.

Hlava státu musí volby vyhlásit nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Učinit tak tedy musí během července. Pokud se rozhodne pro třetí říjnový víkend, což se očekává, dá stranám a hnutím čas na odevzdání kandidátek do 15. srpna (66 dnů před volbami). Do 21. srpna by je mohly strany doplňovat, do konce srpna by mohly opravovat případné závady. Krajské úřady a pražský magistrát by pak o registraci kandidátek musely rozhodnout nejpozději 1. září.

O čtyři dny později – 5. září – by Státní volební komise vylosovala volebním uskupením čísla, pod nimiž by šla do voleb. Čísla budou i na hlasovacích lístcích, které by voliči museli do poštovních schránek dostat do 17. října. Strany a hnutí by čísla mohly využít i ve volební kampani. Její horká část, která je spojena s vysíláním volebních spotů v České televizi a Českém rozhlase, by začala 4. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …