Volby jsou k ničemu. To si prý myslí čím dál více vysokoškoláků

12.02.2017 13:18

Více než čtyři pětiny studentů českých vysokých škol chodí k volbám pravidelně, nebo alespoň většinou. Neodrazuje je ani nedůvěra ve vliv voleb na situaci v zemi – 29 procent z nich si myslí, že volby mají šanci něco výrazně změnit nebo ovlivnit. Vyplynulo to z výsledků on-line průzkumu časopisu Studenta mezi 1 121 studenty českých univerzit. ČTK je poskytla šéfredaktorka časopisu a organizátorka průzkumu Markéta Paráčková.

Volby jsou k ničemu. To si prý myslí čím dál více vysokoškoláků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Přeplněná aula královéhradecké univerzity

Za nejdůležitější studenti považují volby do Poslanecké sněmovny. Chodí k nim devět z deseti studentů. Ještě o něco větší podíl studentů chodí volit prezidenta. Naproti tomu voleb do Evropského parlamentu se účastní zhruba dvě třetiny studentů a necelá čtvrtina považuje volby do Evropského parlamentu za důležité.

Tři čtvrtiny studentů chodí k volbám, protože by se podle nich měl každý člověk podílet na dění v zemi. Šedesát procent uvedlo, že si nechtějí stěžovat na něco, co se nesnažili ovlivnit. Třetinu politika zajímá a 22 procent tvrdí, že byli k účasti ve volbách vychováváni.

Napříč republikou mezi studenty panuje skepse ohledně vlivu voleb na budoucnost České republiky. Šestatřicet procent souhlasilo s tvrzením, že centrální dění je výsledkem dlouhodobých zájmů vlivných lidí a volby to příliš neovlivní. Dalších 31 procent považuje vliv voleb za okrajový. Podle pěti procent jsou volby fraškou.

Nejčastějším důvodem, proč někteří studenti nechodí volit, je skutečnost, že si nejsou schopni vybrat žádného z nabízených stran a kandidátů. „S tím souvisí i to, že téměř polovina respondentů netuší, koho bude volit v příštích parlamentních volbách,“ uvedla Paráčková.

Se současnou politickou reprezentací nejsou studenti vysokých škol spokojeni. Nejhůře vnímají prezidenta Miloše Zemana, s nímž je nespokojeno 68 procent respondentů. Prezident podle jejich názoru také nejméně ze všech hájí jejich zájmy. Více než polovina dotázaných vyjádřila nespokojenost s vládou a poslanci. Lépe dopadli obecní zastupitelé, kteří ze studentského pohledu nejlépe hájí zájmy studentů.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…