Volby od počítačů, vyzval Pavel. Právník nastoupil. Připomněl komunisty

22.07.2023 20:22 | Monitoring

Prezident Petr Pavel oznámil, že hodlá prosazovat elektronickou formu voleb. Podle něj je potřeba přejít na způsob hlasování odpovídající 21. století. Před tím ale důrazně varuje právník Ondřej Dostál, u elektronických voleb nelze podle něj zaručit svobodné a tajné hlasování.

Volby od počítačů, vyzval Pavel. Právník nastoupil. Připomněl komunisty
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ondřej Dostál, právník

„Pojďme do 21. století. Udělejme elektronickou volbu, a stejně tak i sběr podpisů pro registraci prezidentských kandidátů,“ řekl Pavel v Ostravě, kde se účastnil festivalu Colours of Ostrava.

Výhodu spatřuje v tom, že lidé budou moci volit z domova. Ulehčí to situaci i voličům v zahraničí, kteří často musejí k urnám cestovat na velké vzdálenosti. „Proč tedy těmto lidem nevyjít vstříc. A udělat to moderně... myslím obecně všechny volby,“ doplnil.

Elektronické volby by bylo ale šlápnutím vedle, upozorňuje na Twitteru právník Ondřej Dostál a připomíná, jak to chodilo za minulého režimu. „U elektronických voleb nelze zaručit svobodné a tajné hlasování. Za plentou ve volební místnosti je volič chráněn proti nátlaku. Někde u počítače nikoliv,“ zdůrazňuje.

České volby jsou tajné volby, a volič dokonce nesmí odhlasovat, pokud před tím nezamíří za plentu. Příčinu to má historickou, a sice čtyřicet let komunismu, kdy byl každý volič za plentou podezřelý, sdílel Dostál upozornění zveřejněné v minulosti na webu ČT24.

„Prezident možná pamatuje, když se volilo manifestačně s garmoškou a volič za plentou byl podezřelý. Tyto časy zpět nechceme,“ dodává Ondřej Dostál.

 

 

V elektronické volbě pak právník ještě diskutoval s ostatními uživateli pod svým tweetem. „Věřím, že nejsem jediný, komu není lhostejná ústavní garance tajných a svobodných voleb, a to i v reálné praxi. Až mi někdo představí způsob, jak zařídit při elektronické volbě, že agresor nebude donucovat slabšího k výkonu volebního práva ,po jeho', tak názor změním,“ uvedl.

Jeden z přispěvatelů do diskuse do Dostála rýpl, že on by „počítačových hlasů“ moc nedostal. „Pokud budu kandidovat, budu více než rád za hlasy odevzdané jen a pouze ústavní cestou, tzn. se zárukou tajného a svobodného hlasování,“ zopakoval Dostál.

Jiní odmítání elektronického hlasování četli jako obavy z vyšší volební účasti mladších ročníků. „Pokud jsou ,mladší ročníky', a nejen oni, líní jednou za 4 roky zvednout zadek a dojít do nejbližší volební místnosti, které jsou na každém rohu, je otázkou, zda vůbec jeví dostatečný zájem o dění v této zemi. Pokud by šlo o max usnadnění získání voličského průkazu, za mne OK,“ reagoval právník.

 

 

Elektronické hlasování si Dostál podle svých slov umí představit u voleb nižšího řádu, např. do orgánů profesních komor (lékařské, advokátní,...), kde jednak o tolik nejde, jednak lze předpokládat vyšší odolnost voličů-profesionálů před ovlivněním. „Pro velké volby jsem byl skeptický, předtím i teď,“ uvedl.

Závěrem na přání diskutérů podrobněji rozvedl, proč nejde zaručit svobodné elektronické hlasování: „Jak ochráníte voliče, mimo tradiční plentu, před nátlakem třetí osoby? OK, tento problém by nevznikal u el-hlasování, které by probíhalo výhradně na hlasovací technice ve volebních místnostech za plentami, což by možná usnadnilo sčítání. Ale ne při hlasování na dálku odkudkoli,“ zakončil právník Ondřej Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tahle parta už se koryt nehodlá vzdát, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 22.07.2023 20:59:49
a správně tuší, že to mají zatraceně nahnutý...ovšem takhle by si to mohli "upravit" podle potřeby...

|  11 |  1

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…