Volby už vymyslel, teď miliardář Janeček radí, jak vyřešit běžence. Když to zkusíme, budeme prý jen koukat, jak na nich vyděláme

07.11.2015 21:34

Miliardář Karel Janeček se vyjádřil k uprchlické krizi. Na místo kvót by uprchlíkům dal možnost, aby si vybrali, ve které zemi chtějí žít, a kdyby si jich vybrali více, měli by větší naději, že získají azyl. Pomoci by prý mohl Janečkův model volebního systému Demokracie 2.1. Uprchlíci pro nás představují příležitost, pokud nepřipustíme vznik ghett. Merkelová je prý však naivní a ruský prezident Putin zneužívá situace.

Volby už vymyslel, teď miliardář Janeček radí, jak vyřešit běžence. Když to zkusíme, budeme prý jen koukat, jak na nich vyděláme
Foto: archiv
Popisek: Miliardář Karel Janeček

Evropané by si podle Janečka měli především ujasnit, jaké hodnoty považují za své a neustoupí z nich. Když si to ujasníme my, budeme moci lidem z jiných kultur říci: Pokud u nás chcete žít, musíte dodržet to a to a to. Lidé budou vědět, na čem jsou, a rozhodnou se, zda by opravdu chtěli žít v Evropě. Janeček svůj názor vyjádřil v rozhovoru pro server Roklen24.cz. Musíme si samozřejmě dát pozor na extremisty, ale těch je naštěstí menšina. Většina lidí, muslimy nevyjímaje, chce vést mírumilovný život.

Kdyby se všichni chovali jako Merkelová, bylo by s námi zle

Současná uprchlická krize představuje podle jeho názoru výzvu, kterou lze zvládnout, pokud nepřipustíme, aby vznikala ghetta. Ta jsou místem pro zrod gangů, lidem se v nich často nedostane vzdělání a představují určitou líheň pro radikály. Současně by uprchlíci měli na vlastní kůži pocítit, že jsme opravdu svobodným prostorem a měli bychom co nejméně omezovat možnosti pohybu běženců po kontinentu. Kvóty pro uprchlíky, prosazované především německou kancléřkou Angelou Merkelovou, proto Janeček nepovažuje za správné.

„Konkrétně místo kvót mám další vylepšení a použil bych aplikaci Demokracie 2.1. Každý by si mohl vybrat více zemí, a čím více zemí si vybere, tím bude mít větší šanci, že se jeho požadavek uspokojí. Naopak když si vybere jen jednu zemi, bude velká pravděpodobnost, že se jeho požadavek neuspokojí. Dosáhli bychom toho, že by se výraznou měrou zvýšil sociální užitek, a to bez jakýchkoliv nákladů,“ předestřel nápad miliardář.

Svět je podle Janečka na rozcestí a záleží na nás, kudy se vydá. Může to celé skončit také úpadkem civilizace, ale nemusí. Máme totiž oproti minulosti výhodu, kterou jsme neměli nikdy dříve. Svět je propojen internetovou sítí, ekonomika je globální a prakticky není možné dlouhodobě opakovat nějakou lež, pokud si lidé zachovávají zdravý rozum. Jeho pomocí a s přísunem patřičných informací lež lidé relativně snadno odhalí.

Jenže německá kancléřka Angela Merkelová nejedná právě racionálně. „Ze strany Merkelové je to čistá naivita. Představuje také jednu stranu extrému, a kdyby se tak chovali všichni, tak nás tady opravdu mohou imigranti zaplavit a zničit. Její kroky jsou extrémně škodné a jen tím způsobuje, že na druhé straně dává sílu extremistům, za kterými potom půjdou lidé, jež se neracionálně bojí, protože problému nedostatečně rozumějí. Klíčový je racionální, umírněný, vysvětlující pohled, který jasně vymezuje rozdíly mezi islámem a ‚islamismem‘, aby lidé pochopili, čeho se týká daná problematika, a méně se báli. Takovýmto jednáním se sebere vítr z plachet extremistům,“ shrnuje miliardář.

Za smutné Janeček považuje, že situaci zneužívá ruský prezident Vladimir Putin, který má prý tu výhodu, že většina muslimů žijících na území někdejšího Sovětského svazu je umírněná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…