Volby v Rakousku: Hrozí po nich ještě další volby

30.11.2016 7:50

K rakouským prezidentským volbám, které se uskuteční již tento týden v neděli, se vyjádřil v Lidových novinách politolog Hubert Sickinger. Podle něj se kromě toho, zda zvítězí Alexander Van der Bellen ze Zelených, či Norbert Hofer ze Svobodných, také možná rozhodne o konci dlouholeté vlády velké koalice – sociálních demokratů a lidovců.

Volby v Rakousku: Hrozí po nich ještě další volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer

„Všímám si velké únavy, u voličů i politiků, protože kampaň trvá příliš dlouho. Na straně druhé ale nepředpokládám, že by k volbám přišlo méně občanů než koncem května,“ zmínil Sickinger k přeložení voleb ze října. Volby se navíc opakují kvůli tomu, že výsledky předchozích zrušil soud. 

„Soud rozhodl o zrušení květnových voleb kvůli hodně formalistickým důvodům. Nešlo o to, že by se někdo pokusil s hlasy odevzdanými korespondenčně manipulovat, ale o to, že někdo otevřel obálky dřív, než bylo povoleno, což se dalo považovat za porušení principu tajného hlasování,“ poukazuje Sickinger. Celé to zpochybnění volebního výsledku považuje za něco, co typicky zapadá do vzorců chování pravicových populistů.

„Jejich cílem totiž je upřít legitimitu zaběhnutých demokratických procedur a institucí. U květnového výsledku všichni pocitově tušili, že v zásadě odpovídá skutečnému rozložení názorů ve společnosti a že je to padesát na padesát. Soudci ale rozhodli, že Svobodní (FPÖ) dostanou něco jako druhou šanci,“ dodal.

Svou roli hraje podle něj nyní fakt, že opět narůstá nespokojenost s vládou, která se chová, jako kdyby se už nedokázala vůbec na ničem shodnout a nemohla se dočkat, až to trápení skončí. „Podobná nálada byla v květnu. Tehdy ale dokázali sociální demokraté zatáhnout za záchrannou brzdu, kdy vyměnili skoro celý vládní tým, včetně kancléře. Nový šéf vlády Christian Kern je sice stále ještě populární, ale kvůli tomu blokují lidovci důležitá rozhodnutí, protože vědí, že všechny úspěchy by byly přičteny sociálním demokratům, zatímco oni by vyšli naprázdno. Kvůli prezidentským volbám jsou obě vládní strany k sobě připoutány ještě víc, protože během prezidentské kampaně není možné potopit koalici. Jejich sňatek z rozumu se však blíží ke konci,“ myslí si. 

Pokud by se stal Hofer prezidentem, Sickinger nevěří, že by se nechal zahnat do role pouhého příjemce rozkazů svého předsedy. „Ale ani trochu nepochybuji o tom, že až by se rozhodoval, koho jmenuje kancléřem nebo za členy vlády, stranické kritérium by bral v potaz,“ dodal s tím, že FPÖ je v praxi populistická strana, stavící se proti společenským a politickým elitám a proti přistěhovalcům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…