Volební odhad pro Moravce: ANO suverénně vede, ale za ním se dějí neuvěřitelné věci. ČSSD až čtvrtá, kdesi kolem TOP 09

04.06.2017 14:06

Otázky Václava Moravce si od agentury nechaly vypracovat tradiční model, který je první od vládní krize. A postoje voličů velmi jasně ukazují, kdo je jejím vítězem. Hnutí ANO by podle agentury Kantar TNS získalo 31,5 procenta a suverénně vyhrálo. ČSSD ztratila dvě procenta a v natěsnaném balíku stran kolem deseti procent se propadla až na čtvrté místo.

Volební odhad pro Moravce: ANO suverénně vede, ale za ním se dějí neuvěřitelné věci. ČSSD až čtvrtá, kdesi kolem TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Hnutí ANO s 31,5 procenta preferencím nadále vládne. Tento volební model ukazuje, že jej vládní krize nestála ani desetinu procenta voličské přízně a Babišovo hnutí zopakovalo svůj výsledek z minula.

Na druhé místo se však poprvé po několika letech posunula ODS. Někdejší nejsilnější vládní strana vydělala na propadu ČSSD a zisk 11,5 procenta by jí stačil ke druhému místu.

Následuje KSČM s 10,5 procenta a až za ní je ČSSD, která od minula ztratila dvě procenta. Získala by rovných deset procent, což by byl ve sněmovních volbách její nejhorší výsledek od roku 1992.

Kdo naopak na vládní krizi vydělal, je opoziční TOP 09, která si meziměsíčně polepšila o slušných 2,5 procenta a se ziskem 9 procent je těsně na dostřel za ČSSD. A polepšili si i lidovci, kteří by získali 8,5 procenta. Se svým koaličním partnerem STAN, který by sám získal dvě procenta, by se tak nejspíš do Poslanecké sněmovny dostali.

Se šesti procenty by potřebnou hranici nejspíš překonala i SPD Tomia Okamury.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…