Voliče pravice čeká studená sprcha. Už tuto zimu, tuší Jaroslav Bašta

07.11.2021 8:45

Po letošních volbách zažívá pravicová polovina národa cosi jako horečku sobotní noci. A pravicoví politici se tak po osmi letech, kdy mohli opakovat, že Babiš musí odejít, konečně dostávají k moci, o kterou se nechtějí dělit, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnízprávy.cz. Pro Česko to ale může znamenat vážné komplikace. Bašta očekává, že voliče pravicových stran čeká brzy studená sprcha.

Voliče pravice čeká studená sprcha. Už tuto zimu, tuší Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Povedla se jim totiž nebývalá věc, protože vymazali z české politické scény klasickou levici a z té progresivní anticivilizační se do Sněmovny dostali jen čtyři Piráti. Nic to však nemění na tom, že pomyslné politické kyvadlo se zhouplo extrémně doprava, což pro budoucnost České republiky může znamenat vážné komplikace,“ upozorňuje Bašta, že jde o modelovou situaci, která se v našich moderních dějinách objevila již počtvrté, a většina pravicových vlád zažila neúspěch v podobě předčasných voleb.

  • Původní zdroj ZDE

Pravice navíc přebírá vládu v té nejsložitější situaci za posledních třicet let. „Pro nejbližší měsíce lze očekávat kumulaci hned několika krizí, počínaje další vlnou covidu, problémy s výrobou kvůli nedostatku surovin a nejnebezpečnější z nich představují vysoké ceny elektrické energie,“ zmiňuje.

„Vznikající vláda již dala najevo, že proti tomuto trendu nic dělat nebude, nanejvýš začne vydávat elektrožebračenky. Její politika se drží principu, že zisky se privatizují a ztráty se znárodňují.

Proto si myslím, že voliče pravice již tuto zimu bude čekat studená sprcha, která jejich nadšení zchladí. Třeba jim pak dojde, proč za posledních 28 let jen jedna (ta první) pravicová vláda neokusila neúspěch v podobě předčasných voleb,“ uzavírá Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …