Vondra: Babiš lhal a podvedl vás. V Bruselu mlčí a je zalezlej

10.08.2021 12:58

Politici napříč stranami prohlašují, že jim na srdci leží také blaho české krajiny a udržitelný rozvoj. Nejinak je tomu i u koalice Spolu - koalice ODS, lidovců a TOP 09, kde se k životnímu prostředí vyjadřuje např. europoslanec Alexandr Vondra, který, jak sám říká, v Evropském parlamentu tvrdě vystupuje proti zeleným fanatikům. Tentokrát pořádně naložil i premiérovi Babišovi. „Andrej Babiš vám lhal, Andrej Babiš podvedl národ,“ prohlásil Vondra otevřeně. A popsal, v čem Babiš lhal.

Vondra: Babiš lhal a podvedl vás. V Bruselu mlčí a je zalezlej
Foto: Screen FB TOP 09
Popisek: Koalice Spolu to s ochranou životního prostředí myslí vážně

Na Vítězném náměstí v Praze vedle sebe stanuli europoslanec Alexandr Vondra (ODS), lidovec Petr Hladík, bývalý předseda Mladých lidovců a dnes náměstek primátorky Brna, a Tomáš Tesař z TOP 09, bývalý náměstek ministra pro životní prostředí z let 2010 až 2014.

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí

Vondra na úvod s úsměvem zasalutoval přítomným novinářům a záhy se rozjela společná tisková konference těchto tří pánů.

Koalice Spolu ve svém programu záměrně spojila otázky životního prostředí a energetiky, neboť je jasné, že spolu tato dvě téma velice úzce souvisí.

„Tím důležitým krokem jsou jednotlivé body adaptace našich měst, obcí a vůbec přírody a hospodaření v krajině na klimatickou změnu,“ začal Hladík. „Hlásíme se také k uhlíkové neutralitě v roce 2050 prostřednictvím jednotlivých investic - do obnovitelných zdrojů, do ekonomiky, do cirkulárního hospodaření a také do jádra,“ rozváděl myšlenku.

„Za zásadní považuju uchování životního prostředí pro příští generace, ale zároveň je třeba ekonomiku transformovat tak, aby čeští občané dál bohatli, aby se nadále zlepšovala jejich životní úroveň," burácel náměstím.

Poté věnoval pozornost městům, ve kterých je podle Hladíka třeba plánovat zelené prvky, stejně jako se plánují vodovody a další rozvodné sítě, protože s pomocí zeleně, s pomocí stromů a stromořadí, bude možné města ochladit. „To je o změnách technických norem a je to o uzpůsobení, co je v rámci uličního profilu důležité,“ poznamenal Hladík.

O pár vteřin později udeřil na hnutí STAN a na skládkovou lobby. Té prý Babišova vláda až příliš ustupuje a STAN to ještě podporuje. Podporuje skládkovou lobby v ukládání odpadů do země. „My si myslíme, že je to špatně,“ konstatoval Hladík.

Koalice Spolu má prý jiný plán. V prvé řadě se chce snažit, aby odpad pokud možno nevznikal, a když už vznikne, tak ho řádně vytřídit. V tom jsou podle Hladíka Češi, Moravané a Slezané přímo suproví. Problém už ale nastává v recyklaci vytříděného odpadu. A odpad, který nepůjde recyklovat, pak podle Hladíka využít např. na topení.

Vedle toho chce ODS, lidovci a TOP 09 posílit fotovoltaiku.

„Naším cílem je do roku 2025 osadit 100 tisíc střech fotovoltaickými panely. Samozřejmě to musí být soukromé domy, musí to být také firmy a výrobní areály a musí to být také podíl veřejného sektoru,“ popsal plán koalice Spolu Hladík. „Ale ta změna se musí lidem vyplatit,“ upozornil Hladík na závěr svého vystoupení.

Poté si vzal slovo Vondra a rozhodl se ukázat, že každý člověk může udělat něco pro ochranu životního prostředí. Všichni vědí, že průmyslové zemědělství decimuje obrovské množství hmyzu. Situaci se snaží zachránit např. včelaři a právě na včelařství se prý dala i Vondrova manželka. Europoslanec přinesl novinářům skleničku doma vyprodukovaného medu.

„Chtěl jsem jenom demonstrovat, že každý z nás může udělat něco důležitého pro to, co je dneska velké téma i v Evropském parlamentu,“ řekl Vondra.

„Druhá rovina ekologické proměny spočívá v tom, že si musíme udržet konkurenceschopnost. To bude vyžadovat extrémní nároky na dobrý management, který jsme bohužel u této vlády neviděli,“ nešetřil Babišův kabinet Vondra.

Doba uhelná podle europoslance končí. „O tom nebudiž žádných pochyb,“ zdůraznil. Budoucnost české energetiky leží podle něj v jaderné energetice a v rozumném využití již zmíněné fotovoltaiky.

„Pokud jde o jádro, tak Andrej Babiš vám lhal. Andrej Babiš podvedl národ, když říkal, že dosáhl zařazení jádra mezi bezemisní zdroje. Bohužel, není to pravda. Ačkoli měl unikátní příležitost to na Evropské radě, kde se rozhoduje jednomyslně, udělat. Ale on, kvůli těm svým problémům, doma ukazuje svaly, ale v Bruselu mlčí a je zalezlej, aby neukázal na svoje potíže, nebo aby mu oni ty potíže neomlátili o hlavu,“ rozjel se Vondra.

„Naše koalice, pokud bude vládnout, tohle napraví. My prosadíme jádro jako bezemisní zdroj,“ slíbil Vondra s tím, že v tomto bude klíčové české předsednictví v EU ve druhé polovině roku 2022.

Poté se vrátil k fotovoltaice.

„Ten paskvil, co schválil parlament v podobě zákona o obnovitelných zdrojích, my změníme,“ zdůraznil Vondra s tím, že chce vystavit hráz solárním baronům. Za zásadní také považuje skladování energie získané ze slunce v bateriích.

V tuto chvíli bude nevyhnutelné čerpat také více plynu, ale Vondra zdůraznil, že v této situaci nelze zvyšovat závislost Česka na Rusku. Příští vláda proto podle něj musí získat podíl na některém z míst, kam se dováží plyn odjinud než z Ruska.

Pokud jde o automobily, tam je třeba dát prostor vedle elektromobilů také vodíkovému pohonu a syntetickým palivům, protože jen tak se uchová konkurenční prostředí, které nás posune dopředu. Elektromobily jsou podle něj sice zajímavým nápadem, ale nikoli všespásným.

Jako poslední si vzal slovo Tesař a konstatoval, že to, co dříve dělali komunisté, dělají dnes velké zemědělské podniky a využívají tisícihektarové lány. Velké agro podniky na nich ale podle Tesaře nehospodaří tak, aby tam jednou mohli hospodařit i děti a vnuci. Tomu je podle Tesaře třeba čelit.

„Chceme, aby bylo deset procent půdy ponecháno ladem. Ale ono to není ladem. To je příležitost pro opilovače. A chceme, aby 25 procent zemědělské půdy přešlo do ekologického zemědělství,“ uvedl Tesař s tím, že rodinné podniky s úctou k přírodě s tímto nebudou mít problém. Problém s tím budou mít velké agro-koncerny, které berou zemědělství jen jako tovární sektor na výrobu co nejlevnějších potravin.

Koalice Spolu chce podle Tesaře chránit také lesy a využít jejich schopnosti zadržovat vodu. Stejně tak je třeba zastavit erozi půdy.

Do třetice chce koalice Spolu vyhlásit dva nové národní parky, protože dosud je nejpřísněji chráněno jen půl procenta území České republiky, což je podle Tesaře velká ostuda této země. Připomněl také, že vyhlášení národního parku významně zhodnocuje majetky, které mají lidé v parku nebo v jeho okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…