Vondra: Situace je vážná, ne katastrofální

02.11.2012 8:47

Situace je vážná, nikoli zoufalá, píše ministr obrany Alexandr Vondra v reakci na článek stínového ministra obrany za ČSSD Jana Hamáčka. Ve své polemice pro Lidové noviny vyvrací nařčení, že současná situace v armádě je katastrofa.

Vondra: Situace je vážná, ne katastrofální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

Hamáček napadl mimo jiné Bílou knihu o obraně, která je podle něj zastaralá a označuje ji za slohové cvičení. Vůči tomuto napadení se Vondra vyhrazuje. Bílá kniha je podle něj základním způsobem, jak ministerstva informují o své činnosti a záměrech veřejnost. Navíc jsou tyto dokumenty politickým zadáním, což by prý Hamáček věděl, pokud by nahlédl třeba do zákonů.

Vondra vypočítává kroky uvedené v Bílé knize, které obrana skutečně realizuje. "Bílá kniha může být těžko mrtvá, když se velká část nastíněných kroků realizuje - ať už je to restrukturalizace Ministerstva obrany, či zjednodušení procesů, změny zákonů, příprava kariérního řádu, revitalizace aktivní zálohy a tak dále," píše ministr obrany s tím, že zefektivňuje systém, který byl navíc pod dohledem sociální demokracie nastaven na nereálné požadavky.

Rozpočet je problém, ale vláda si to uvědomuje

Jedinou konkrétní věcí, kterou Hamáček dokládá domnělou bezradnost ministerstva pod Vondrovým vedením, je klesající rozpočet. Ale podle Vondry si tento problém ministerstvo i vláda uvědomuje a pracuje na něm.

"Reakcí na nejistotu, které již mnoho let čelíme, je flexibilita, nikoli nářek a bezhlavé škrtání jako v minulosti. Máme stanovené priority a těmi se řídíme. Snažíme se chovat co nejefektivněji a uspořené prostředky přesouváme do armády, která je pro mě tím nejdůležitějším," píše Vondra a svůj článek uzavírá slovy, že škrtat museli všichni, ovšem jde o lepší řešení než nezodpovědný sociálnědemokratický přístup - půjčujme si, půjčujme si, půjčujme si (nějak to splatíme).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…