Vondra a agent CIA měli tajně jednat na jachtě o pandurech. Víme víc o celé kauze

21.08.2014 19:27

Lobbista Victor Jackovich, podle expremiéra Mirka Topolánka spolupracovník Ústřední zpravodajské služby - známé spíše jako CIA - jednal v létě 2007 tajně v zahraničí s největší pravděpodobností o nákupu nových obrněnců pro českou armádu s tehdejším věcně nepříslušným ministrem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou.

Vondra a agent CIA měli tajně jednat na jachtě o pandurech. Víme víc o celé kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

U senátu pražského městského soudu, projednávajícího kauzu lobbisty Marka Dalíka v případě předražených obrněnců Pandur, to dnes jako svědek vypovídal exministr obrany a vicepremiér Martin Barták.

Možná spolupráce s CIA

O Vondrovi přitom prohlásil už expremiér Topolánek, vyslýchaný v kauze pandurů jako svědek před Bartákem, že byl v jeho vládě velkým zastáncem úzkých vztahů s USA. A to i navzdory odporu značné části v té době jeho mateřské ODS. Vondra se třeba mimo jiné velmi angažoval v kontroverzním projektu protiraketové obrany v Brdech. Některá média už v minulosti informovala o Vondrových nadstandardně úzkých vztazích s americkou administrativou a zmiňovala i jeho možnou spolupráci s CIA.

„Od léta 2007 mě lobbista americké firmy General Dynamics a bývalý americký diplomat  Victor Jackovich chtěl dostat na schůzku. Z předešlé komunikace přitom vyplynulo, že se už předtím setkal na jachtě v Dubrovníku s ministrem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. To mě značně překvapilo, i když o čem spolu přesně jednali, mi neřekl,“ řekl ParlamentnímListům.cz Barták. Otázkou ale je, o čem jiném než o největším obchodě v dějinách české armády za více jak 14 miliard korun, navíc v té době probíhajícím, resp. zastaveným ve slepém bodě, měl jednat americký lobbista z firmy zajímající se o tento kontrakt s vlivným českým politikem. V tomto případě sice zcela věcně nepříslušným, na druhou stranu ale Američanům dobře známým svou loajalitou ke všemu, co přichází zpoza Atlantiku.

Konečně, v té době se i Barták podle svých slov zajímal o projekt nákupu obrněných vozidel Pandur jen po stránce ekonomické, protože měl tuto kapitolu v rámci Ministerstva obrany ve své gesci.

Jackovich během své služby pro americkou vládu vystřídal řadu diplomatických postů. Působil v Moskvě, Kyjevě, Bulharsku a Rumunsku, byl také velvyslancem v Bosně a Hercegovině, Slovinsku, působil rovněž ve strategické politicko-vojenské funkci v Afghánistánu. Expremiér Topolánek také ve výslechu uvedl, že Jackovich byl s největší pravděpodobností agentem americké zpravodajské služby CIA.

Podle Topolánka firma General Dynamics, která v průběhu jednání o nákupu obrněnců Pandur „spolkla“ firmu Steyr, která tento kontrakt nakonec získala, čelila už v minulosti v USA několika podezřením z korupčních praktik. To je v USA považováno za vážný federální zločin.

Teplá trafika

V současnosti Alexandr Vondra po svém odvolání z Ministerstva obrany, neobhájení senátorského mandátu (přes masivní zapojení jemu podřízených složek armády do předvolební kampaně) a zrušení politické trafiky ve státní organizaci Aeroholding (tudíž za peníze daňových poplatníků) působí od minulého roku v institutu CEVRO jako ředitel Centra transatlantických vztahů (Prague Centre for Transatlantic Relations - PCTR). V popisu má tak opět blízký styk s americkou stranou. Vondrovým podřízeným v PCTR je v současné době i trestně stíhaný expremiér Petr Nečas (ODS). Institut CEVRO založil kontroverzní exministr vnitra za ODS Ivan Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…