Vondra argumentuje auditem, Paroubek ho dal do oběhu

27.02.2011 10:30

Ministr obrany Alexandr Vondra čelí závažným korupčním obviněním. Jeho obhajoba je mimo jiné založená na auditu, který prý dokládá jeho nevinu. Redakce serveru VašeVěc.cz, který provozuje expředseda ČSSD Jiří Paroubek, získala několik těchto interních dokumentů, které dokládají opak.

Vondra argumentuje auditem, Paroubek ho dal do oběhu

„Kauza Vondra" - podezření z tunelování českého předsednictví EU, které měl jako místopředseda Topolánkovy vlády pro evropské záležitosti v odpovědnosti dnešní ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Jeden ze symbolů „nové" a „čisté" ODS, která kritizovala pokrytectví a nedostatek odpovědnosti na svých předchůdcích v čele strany, se snaží tyto obvinění vyvracet. Argumenty, kterými se ministr hájí, zní neurčitě. O ničem nevěděl, nic nepodepisoval, nikoho z aktérů nezná a dokonce.

Svoji obhajobu zpočátku postavil na tvrzení, že vyplacená částka odpovídá plnění. Tuto verzi měl potvrdit i nezávislý audit. Zásadní z těchto auditů, o který se Vondra opírá a kterými argumentuje ve svůj prospěch, získal portál Vasevec.cz. A tento audit nesvědčí ve prospěch Alexandra Vondry, jak se snaží na veřejnosti tvrdit. Ba právě naopak.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Audit zveřejněný webem VašeVěc.cz najdete ZDE

Audit potvrzuje řadu chyb 

Audit firmy „bpv Braun Haškovcová" z 20. 11. 2009, který redakce Vasevec.cz získala, totiž nepotvrzuje nic jiného, než to, že Vondrova sekce a jeho podřízení udělali řadu chyb, které dostaly stát do situace, kdy jeho právní pozice hrozila „nedovolovaným obohacováním" ze strany Úřadu vlády, respektive státu, neboť plnění, které nebylo objednáno, bylo Vondrovými úředníky v podstatě akceptováno, neboť „přijali plnění" podle smlouvy s firmou ProMoPro.

Podle nezávislých odborníků, oslovených redakcí Vasevec.cz, by však k podobnému závěru došel i legislativní odbor Úřadu vlády ČR, byl-li by osloven.

 Je proto otázkou, proč celou situaci s firmou ProMoPro řešili Vondrovi podřízení až ex post a v podstatě si v podobě auditů vytvářeli alibi pro vyplacení částek, které jsou dnes oprávněně podezřelé z předražení.

Polovina státem vyplacené částky je pryč 

"Alibi v podobě těchto auditů, dnes na svoji obhajobu používá i Alexandr Vondra. Proto posuďte sami, zda byste Alexandru Vondrovi svěřili úkol dohlížet nad stamiliony pro financování průběhu českého předsednictví," píše server. 

Na základě těchto zjištěních Finančně-analytického útvaru Ministerstva financí ČR (MF ČR) podalo ministerstvo financí trestní oznámení. Důvody jsou zřejmé. Částky, která byly pod Alexandrem Vondrou z veřejných prostředků vyplaceny firmě ProMoPro, jsou nemalé.

Z celkové částky 525 mil. Kč odešlo na podivné zahraniční účty přibližně 280 mil. Kč, tedy více jak polovina státem vyplacené částky.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …