Vondra díky své obhajobě prozradil, že je úplně zbytečný, píše server

02.03.2012 15:49

Kauza ProMoPro týkající se předražené zakázky na dodávky audiovizuální techniky na konference během českého předsednictví Evropské unii se přiblížila k závěru. Po ročním vyšetřování začnou detektivové stíhat některé aktéry kauzy. Obvinění by se měl vyhnout ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), protože nejsou důkazy, že by zakázku ovlivňoval. V pátek to uvedly Hospodářké noviny.

Vondra díky své obhajobě prozradil, že je úplně zbytečný, píše server
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Stíhání ale postihne některé z bývalých podřízených Vondry a také podnikatele, kteří peníze vyvedli do ciziny. Policisté mají důkazy, že zakázka byla předražená a nejméně 135 milionů se dostalo na zahraniční účty neprůhledných firem, informují HN.

Vondra se chlubí faktem, že je vlastně úplně zbytečný

Vondra je tedy zodpovědný za realizaci celé zakázky, ale konkrétní smlouvy podepisovali pouze jím pověření úředníci. Server Britské listy to dále komentuje: „Vlastně je to velmi veselé: Svou vlastní obhajobou se pan Vondra veřejně chlubí faktem, že je vlastně úplně zbytečný! Vicepremiér, který nic nedělá a za nic nezodpovídá!“

Podle Britských listů by tedy ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) mohli ušetřit pár miliard tím, že by zrušili post takových „nezodpovědných úředníků“.

Zakázku na tlumočení, videopřenosy a audiovizuální techniku získala v roce 2009 firma ProMoPro bez výběrového řízení. Patří podnikateli Jaroslavu Veselému. Vláda za kontrakt zaplatila 525 milionů a celkem 378 milionů pak přes Veselého skončilo na účtech údajných dodavatelů. Od nich se 135 milionů dostalo přes londýnskou firmu s ředitelem z Karibiku na účty v Rakousku. K účtům pak měl přístup Veselého kamarád Libor Veverka. Informují Hospodářské noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…