Vondra je jako Eurohujer. Najednou chce referendum, nechápe Kalousek

18.01.2012 22:52

Bude, nebo nebude referendum k otázce, zdali Česko poskytne eurozóně půjčku pro zadlužené státy? Podle prohlášení ČSSD pravděpodobně nesežene koalice ODS a VV dostatek hlasů. Miroslav Kalousek navíc připomněl, že i sám Alexandr Vondra kdysi bojoval proti referendům.

Vondra je jako Eurohujer. Najednou chce referendum, nechápe Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Referendum je vždycky nebezpečné, ale v některých případech je potřebné,“ prohlásil ministr obrany z ODS Alexandr Vondra v Událostech, komentářích na ČT. Na to mu však ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že kdysi před Ústavním soudem naopak argumentoval, proč referendum „ne“. Označil to pak jako trochu „eurohujerské“.

„Ke mnoha pasážím máme značně kritický postoj, to se shodujeme,“ vysvětloval Vondra s tím, že uznal své argumentace proti referendům. Zároveň však chce, aby o půjčce rozhodli občané. Zato TOP 09 se ztotožňuje s prezidentem v tom, že rozhodnout by měli politici.

„Pokud se ODS nedohodne s komunisty nebo částí ČSSD, nebude referendum,“ řekl také Kalousek, že jinak nemá část vládní koalice dostatek hlasů v Poslanecké sněmovně. „Ale nechci předbíhat, třeba se ODS dohodne s komunisty,“ dodal.

S ČSSD se však ODS a VV pravděpodobně nedohodnout. „Nejsme ochotni podpořit zákon o jednorázovém referendu,“ prohlásil za stranu Jiří Dienstbier. Sociální demokraté prý chtějí zákon o obecném referendu, nic jiného nepřijmou.

„Nemá to být zástěrka pro politiky, aby se zbabělé schovávali místo toho, aby sami rozhodli,“ pokračoval Dienstbier. „Špatné je na tom, že je to pokrytectví,“ myslí si. „Možná se premiér Nečas bojí jít do konfliktu s prezidentem republiky, možná z vnitrostranických důvodů,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…