Vondra nevěřícně kroutil hlavou nad bezpečnostní strategií EU: Skutečně brutální omezení...

19.04.2017 22:58

Vláda připravila novou koncepci pro boj s terorismem, klade důraz na ochranu měkkých cílů. Jenže počítá s tím, že se měkké cíle budou chránit tak trochu samy. Nejen o tom ve středečních Událostech, komentářích České televize hovořili exministr vnitra a senátor za ČSSD František Bublan, exministr obrany Alexandr Vondra a někdejší český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Vondra nevěřícně kroutil hlavou nad bezpečnostní strategií EU: Skutečně brutální omezení...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní pouzdro s pistolí

Podle Pojara je nová koncepce vlády dobrým krokem, ale zatím je jen na papíře. Otázkou je, jak bude naplněna.

„My jsme tady před 12 lety řešili, že v Maiselově ulici v Praze bude výsuvný patník, protože jde o exponované místo, ale ten patník už tam 12 let není,“ rýpl si hned na úvod. V obecné rovině poznamenal, že je třeba chránit klíčová místa a klíčové akce. Absolutní ochrana možná není, ale měli bychom nastavit ochranu tak, abychom útočníky odradili, aby šli jinam, a když už k útoku dojde, tak abychom minimalizovali jeho dopady,“ doplnil někdejší diplomat.

Na obraně před terorismem musejí spolupracovat stát, obce a městské části či ostraha jednotlivých subjektů tak, aby vše fungovalo. „Tady ta situace není špatná, ale rozhodně bych tady ty otěže nepovoloval, ani neutužoval... Koneckonců, Česká republika je asi šestou nejbezpečnější zemí na světě... Tak bychom si toto pořadí měli uchovat,“ apeloval na spoluobčany Pojar.

Vondra se na celý problém podíval podobně. Papír podle jeho názoru snese všechno. „Je to jenom papírovina. Důležitější jsou spíš ty činy a tam se podle mě mnoho neděje, a pokud už se něco děje, tak je otázka, jestli je to správně. Uvedu jeden příklad. Prezident Miloš Zeman uzavřel Pražský hrad, což všichni víme, a teď, když do Prahy zase přijíždějí turisté, tak se před Hradem zase tvoří fronty, což jsou ideální měkké cíle,“ varoval Vondra s tím, že do takovéhle fronty může klidně vjet náklaďák a bude zaděláno na neštěstí.

V první řadě se však podle Vondry máme starat o to, aby se v naší zemi nevytvářelo zázemí pro teroristy, kteří by zde mohli nalézt bezpečné útočiště, jak jsme to viděli třeba v bruselské čtvrti Molenbeek.

Senátor Bublan byl k vládní koncepci přece jen vstřícnější. Je rád, že se tu otevírá prostor pro samosprávu nebo pro soukromou ostrahu objektů. I Bublan ovšem uznal, že bude záležet až na tom, jak bude koncepce naplňována v praxi. „Mně na tom trochu vadí, že je to koncepce na léta 2018 až 2020, tedy na tři roky dopředu, ale když se dnes podíváme po Evropě na ty útoky s pomocí nákladních vozů, tak koho by ještě před dvěma roky napadlo, co se bude dít,“ upozornil. Za tři roky se mohou teroristé chovat jinak než dnes.  

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Myšlenku zapojení občanů do ochrany měkkých cílů přivítal i Vondra. Kupříkladu v Izraeli dochází k pokusům o teroristický útok, ale podaří se mu zabránit díky ozbrojeným civilistům. Vondra v této souvislosti tvrdě kritizoval Evropskou unii, která prosazuje směrnici prosazující omezení držení zbraní. Někdejší ministr obrany nechápavě kroutil hlavou třeba nad nápadem Evropské komise, která chtěla zavést jakési centrální úložiště zbraní pro občany. „To už je prostě brutální způsob omezení,“ rozčiloval se Vondra.

Bublan okamžitě připomněl, že tento návrh neprošel, takže se toho není třeba bát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…