Vondra ocenil veterány, oštěpaře Železného i ombudsmana Motejla

27.10.2011 22:04

Ministr obrany Alexandr Vondra udělil 32 resortních vyznamenání. Jde o hrdiny druhé světové války, vojáky z Afghánistánu i nedávno zesnulého bývalého ombudsmana Otakara Motejla.

Vondra ocenil veterány, oštěpaře Železného i ombudsmana Motejla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra uděloval ve Vojenském historickém ústavu na pražském Vítkově vyznamenání ze svého resortu. "Je to ocenění práce, která pro vás nebyla rutinou a povinností, ale stala se něčím víc," řekl ministr k oceněním pro vojáky. Z těch cenu dostali hrdinové z druhé světové války i veteráni z Afghánistánu.

"Ocenění si moc vážím. Je to pro mne odměna za odvedenou práci, hlavně za posledních šest měsíců mise v Afghánistánu," řekl Michal Kucharský, velitel týmu OMLT, který byl v misi i zraněn. Podle Vondry takoví lidé píší nové stránky českých vojenských dějin a šíří dobré jméno České republiky.

Související: Pomsta za Vondru: Říct "Bratři Mašínové jsou vrazi" je prý trestné

Posmrtně dostal Kříž obrany státu plukovník a člen druhého odboje Josef Churavý. Ten byl popraven ve stejný den na stejném místě jako Josef Mašín a někteří členové odbojové organizace Obrana národa.

Kromě vojáků Vondra ocenil i další, mediálně známější osobnosti. Zlatou lípu dostal oštěpař Jan Železný, chartista Jiří Gruntorád či dokumentaristka Kristýna Vlachová. "Nečekala jsem to a jsem šťastná. Vojáci, když dostávají vyznamenání, vždycky říkají 'Sloužím vlasti'. Tak jsem ministrovi taky zašeptala 'Sloužila jsem vlasti'," řekla po ceremonii zjevně dojatá filmařka Vlachová. V neposlední řadě byl oceněn i nedávno zesnulý první český ombudsman Otakar Motejl.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …