Vondráček: Půjčovat si z EU další peníze je nesmysl

24.07.2023 11:05 | Monitoring

MONITORING SÍTÍ Vláda Petra Fialy stále řeší, jak zalepit díry ve státním rozpočtu. Mimo jiné proto plánuje, že si od Evropské komise půjčí 137 miliard korun, které by v rámci Národního plánu obnovy měly pomoci s projekty čistější a levnější energie, podpory dostupnosti bydlení či moderního vzdělávání. Jenže podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka se v tomto kroku vlády skrývá velké množství problémů.

Vondráček: Půjčovat si z EU další peníze je nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„V době, kdy se ‚utahují opasky‘ a vláda dokonce oproti svým slibům přistoupila ke zvyšování daní, je prohlubování deficitu tímto způsobem v rámci EU-ideologie v první řadě nelogický a nezodpovědný krok. Zdá se, že důvodem k využití půjčky je v první řadě politické gesto směrem k EU, než racionální úvaha. Podle všeho totiž využití půjčky nedává smysl a upozorňuje na to i řada ekonomů,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 
 
Zároveň upozornil na to, že tato půjčka od Evropské komise má v sobě řadu absurdit. „Neznáme úrok, za který si půjčíme, ani kurzový rozdíl, který bude mít vliv na výhodnost půjčky. Peníze navíc budou muset být využity na projekty určené EU, schválené EU a mají dokonce i termín, do kdy je nutné peníze proinvestovat,“ uvedl Vondráček, který zároveň zdůraznil, že na administraci celé dotace je třeba vyčlenit další úřednický aparát, což stát bude stát další provozní náklady. „Dojde k dalšímu navýšení dluhu, zvýší se deficit. Využitím půjčky dojde dle odhadů k nárustu zadlužení vůči HDP o zhruba 2 procentní body. Navíc tím opět přijdeme o část naší samostatnosti, neboť to, jakým způsobem utrácíme veřejné peníze, si máme rozhodovat sami, nikoliv pod diktaturou EU,“ dodal Vondráček. 
 
V minulých dnech se proti této půjčce postavil např. také ekonom a šéf Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. „Pokud si, a to je dojem rady, půjčuje Česká republika s pocitem, že jde o jakési jiné, k domácímu dluhu se nevztahující prostředky, které jsou nad rámec či dokonce mimo rámec běžného zadlužení, protože s ním nesouvisejí, pak může vzniknout optický klam veřejného dluhu, který jako dluh nevypadá, přestože jím ve skutečnosti je. A to považuje rada za rizikové v první řadě,“ popsal Hampl v dopise adresovaném předsedovi rozpočtového výboru Josefu Bernardovi
 
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…