Vondráček má plán, jak nechat lidem víc peněz v peněženkách. I přes rostoucí cenu benzínu

01.02.2022 10:36 | Ze sítí

Cena benzínu stále dosahuje astronomických hodnot. Jestliže v pololetí roku 2020 motoristé tankovali litr benzínu asi za 26,70 korun, na konci letošního ledna byla jeho cena asi o deset korun na litr vyšší. A tím trpí nejen domácnosti, ale také živnostníci a podnikatelé. Předseda Svobodných však přišel s konkrétním plánem, jak nechat lidem víc peněz v peněženkách. Na rozdíl od vlády Petra Fialy, která podle svého programového prohlášení chce jít cestou dotací a příspěvků, Vondráček představil konkrétní kroky, jak by mohl stát snížit cenu benzínu a přitom neriskovat dramatický výpadek příjmů státního rozpočtu.

Vondráček má plán, jak nechat lidem víc peněz v peněženkách. I přes rostoucí cenu benzínu
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Současná vláda se snaží reagovat na zvyšování cen energií větším rozdáváním sociálních dávek. To je levicové řešení, které na ministerstvu sociálních věcí zbylo možná ještě po Janě Maláčové. Jde tedy docela opačnou cestou než třeba vláda polská,“ rýpnul si Libor Vondráček do současného kabinetu a zároveň představil to, jak by s růstem cen benzínu bojovali Svobodní. 
 
„Pokud snížíme zdanění energií a pohonných hmot, promítne se to následně do cen zboží i služeb. Tato cesta je daleko funkčnější, systémová a dlouhodobě udržitelná. Pomáhá férově všem, tedy i těm, kteří ostatní zaměstnávají, takže pomáhá udržet českým podnikatelům pracovní místa,“ popsal Libor Vondráček, který zároveň odmítá kritiku toho, že by takové opatření nějak zvýhodňovalo občany s vyššími příjmy. „Ano, tato cesta pomáhá i těm, kteří zrovna mají v tuto chvíli vyšší příjmy, což se však může kdykoliv změnit,“ upozornil Vondráček. 
 
 
Za jednu z největších výhod pak označil to, že díky snížení zdanění a odbourání nutnosti vymýšlet nové dávky a dotace, dojde také k debyrokratizaci státu. „Naše cesta přináší navíc možnost zeštíhlit státní aparát a ušetřit lidem čas, který musí strávit vyběháváním sociálních dávek na úřadech,“ dodal Vondráček. 
 
Plán Svobodných by znamenal, že měsíčně by jedna domácnost mohla ušetřit podle výpočtů asi 1458 korun. Svobodní by totiž chtěli konkrétně zrušit poplatek za přimíchávání biopaliv ve výši 450 korun měsíčně, snížit spotřební daň na úroveň státu s nejnižší spotřební dani v EU a snížit DPH nejen z benzinu na 14 procent. „Díky těmto opatřením na první pohled snížíme příjem státní kasy. Díky tranzitní poloze naší země však nalákáme více zahraničních aut k tankování u nás a celkově očekáváme zvýšení množství natankovaných PHM o cca 500 milionu litru. Tedy i dodatečný výnos z daní přes 9 miliard korun,“ vypočítává Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …