Vondru kolega z ČSSD pochválil, ale Peake ho děsí: Hazard a handl

10.12.2012 15:01

Stínový ministr obrany Jan Hamáček pochválil bývalého šéfa resortu Alexandra Vondru za to, jak obranu vedl. Jejich společná jednání byla vždy kultivovaná a i další angažmá Vondry např. v diplomacii bude pro Česko přínosem. Ne tak kandidátka na uvolněné křeslo Karolína Peake.

Vondru kolega z ČSSD pochválil, ale Peake ho děsí: Hazard a handl
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Hamáček své názory vysvětlil v rozhovoru pro server Česká pozice. „Poté, co oznámil svou rezignaci, jsem cítil povinnost ocenit naše soupeření. Byla to gentlemanská záležitost. Udělal jsem to i přesto, že jsem přesvědčen, že jeho pozice byla neudržitelná. Zátěž, kterou si nesl s kauzou ProMoPro z minulosti, nebyla standardní věc, jakou by politik na západ od nás tak dlouho ustával. Jeho rezignace měla přijít dříve. Jako jeho soupeř jsem však chtěl ocenit naše duely,“ uvedl ke svému názoru na Vondru.

Vondra v diplomacii? Přínos

Hamáčkům stranický šéf Bohuslav Sobotka Vondru zkritizoval a Hamáček s ním souhlasí, přesto si za svými slovy stojí. „Na éru Alexandra Vondry si nemohu stěžovat. V základních otázkách, které se týkaly reformy armády a legislativních změn, jsem byl vždy — tu více, tu méně — konzultován. Spolupráce byla na velmi vysoké úrovni,“ dodal.

Řeč přišla i na další Vondrovo angažmá – mohl by se např. stát velvyslancem v Moskvě. „Alexandr Vondra byl diplomatem a úspěšným velvyslancem v USA. Pokud by se rozhodl vrátit k této profesi, tak by byl určitě pro diplomatickou službu přínosem,“ uznal Hamáček.

Rozhodně se mu ale nelíbí, že by se ministryní mohla stát Peake. „Peake za svoji kariéru nepřišla s resortem obrany do kontaktu. Ani s ministerstvem zahraničí, jehož agenda se do fungování ministerstva obrany silně promítá. Obávám se, že je to hazardování s našimi ozbrojenými silami. A je to hazardování s vojáky, kteří Česku slouží. Jsem přesvědčen, že to budou vnímat jako projev nezájmu. Stali se totiž obětí politického handlu,“ okomentoval situaci Hamáček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…