Vrbětice: Ruští špioni, Zeman, firma Imex a teď – tádžický generál. Janek Kroupa opět na scéně

30.04.2021 20:20

Investigativec Janek Kroupa přišel se skandálním odhalením. Rusy do vrbětického muničního skladu mohl údajně pustit český podnikatel. A celé se to prý mohlo upéct v Tádžikistánu na Zemanově prezidentské zahraniční cestě. Byl snad prezident Zeman přímo u toho? Kancléř Mynář to popírá, policie vyšetřuje.

Vrbětice: Ruští špioni, Zeman, firma Imex a teď – tádžický generál. Janek Kroupa opět na scéně
Foto: HZS ČR
Popisek: Požár ve Vrběticích, který předcházel výbuchu

Investigativní novinář ze Seznamu Janek Kroupa přišel se zajímavým odhalením. Podle zdroje blízkého vyšetřování, se kvůli výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, za kterým podle českých tajných služeb stojí Rusové, údajně prošetřuje i zahraniční cesta prezidenta Zemana do Tádžikistánu z roku 2014.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Součástí prezidentské delegace byl podle Kroupových informací totiž i majitel společnosti Imex Petr Bernatík starší. Právě na něj a na jeho syna se při vyšetřování policie zaměřila z důvodu podezření, že mohli pomoci příslušníkům ruské vojenské služby do vrbětického areálu proniknout.

Kroupa dále píše, že Bernatík starší měl podle zjištění vyšetřovatelů během pobytu v Tádžikistánu schůzku s generálem pohraničních vojsk Tádžikistánu Radschabali Rachmonalim. Vyšetřování podle Kroupy zjistilo, že týden před Vrběticemi, v září 2014, dostal Bernatík starší od Rachmonaliho mail s prosbou o to, aby vpustil do areálu dva zbrojní inspektory, jejichž pasy dojdou později. S tím údajně český podnikatel souhlasil.

Později po prvním e-mailu následoval druhý e-mail s dokumenty osob, pro které generál Rachmonali pomoc požádal. Nešlo však podle Kroupy o žádné zbrojní inspektory, ale právě o agenty ruských tajných služeb, z nichž jeden byl rozpoznán jako Anatolij Čepiga, který je dnes v oficiální verzi označen jako jeden z hlavních pachatelů výbuchu.

To, že je Bernatíkova schůzka s Rachmonalim i jeho účast v prezidentské delegaci  předmětem policejního vyšetřování, potvrdil i právník společnosti Imex Radek Ondruš, tak i další zdroj blízký vyšetřování, píše novinář Kroupa.

Petr Bernatík starší ani jeho právník Radek Ondruš nechtěli o schůzce s Rachmonalim v Tádžikistánu sdělit nic konkrétního. „To je přesně to, o čem se nesmíme vyjadřovat. Pokud nám to povolí státní zástupce, nemáme problém,“ uvedl Ondruš s tím, že všechny takovéto informace jsou součástí policejního spisu.

Dále Kroupa nadhazuje otázku, zda se někdo z prezidentského doprovodu, či dokonce sám prezident Zeman schůzky Bernatíka s tádžickým generálem účastnil. Kancléř Vratislav Mynář se k věci vyjádřil v tomto smyslu: „Nic takového nebylo součástí programu pana prezidenta ani jeho doprovodu z prezidentské kanceláře. Podnikatelská delegace má ostatně vždy svůj vlastní program, jedinou výjimkou je hromadné podnikatelské fórum, kde pan prezident přednáší projev.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…