Vrchní soud projedná další osud údajného ruského hackera

24.11.2017 6:15

Pražský vrchní soud dnes projedná stížnost údajného hackera Jevgenije Nikulina proti rozhodnutí o přípustnosti jeho vydání do USA. Třicetiletý Rus, kterého loni v říjnu zadržela česká policie na základě amerického zatykače, upřednostňuje extradici do vlasti. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti, píše ČTK.

Vrchní soud projedná další osud údajného ruského hackera
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Tříčlenný senát soudce Karla Šemíka doplní dokazování o listiny, které si vyžádali ze Spojených států. USA Nikulina viní z devíti různých skutků z let 2012 až 2013, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedln.

Nikulin popírá, že je hackerem. Obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI, kteří po něm prý výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do USA zabránila. O Nikulinovu extradici Rusko požádalo ve stejný den jako Spojené státy, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Podle českého státního zastupitelství je v souladu se zákonem vydání do obou zemí. V USA Nikulinovi hrozí výrazně vyšší trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…