Vrcholný skandál na pietě. Letcům z Británie stál čestnou stráž esesák. Veteráni v šoku těžko hledají slova

19.11.2016 18:34

Tak to tu ještě nebylo. Říká se sice, že v Čechách je možné všechno, ale aby čestnou stráž u desky připomínající Čechy bojující v řadách britské RAF proti německému nacismu stál mladík v uniformě zločinecké organizace SS, jako tomu bylo před několika dny na Den veteránů v Rakovníku, to tu ještě nebylo. Obrovský skandál, který nazdvihl i potomka jedné z přeživších žen z Lidic, dokonce spojil v názorech i lidi a společnosti, které ještě včera stály proti sobě. Například dvě „sesterské“ organizace sdružující válečné veterány – Český svaz bojovníků za svobodu a Československou obec legionářskou.

Vrcholný skandál na pietě. Letcům z Británie stál čestnou stráž esesák. Veteráni v šoku těžko hledají slova
Foto: Archiv Antonína Nešpora
Popisek: Uniforma SS na čestné stráži

Anketa

Je naše země krásná?

6%
3%
hlasovalo: 5860 lidí

„Možná si aktéři z KVH neuvědomili, že ten wehrmacht tam z morálního hlediska nemá co dělat. Ti mladí ale už to nevnímají jako my, co máme ztracené rodinné příslušníky; my vnímáme německé uniformy do konce života jako Satanovo znamení. Oni se už na to ale bohužel mnozí dívají jen jako na dávnou historii, zvláště ti, co nemají ztráty v rodinách,“ vyjádřil se za další veteránskou organizaci Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) její vlivný představitel Jiří Jaroš.

„Tohle mi fakt hlava nebere! Nehledě na to, že to stejné udělali už vloni,“ potvrdil vážnost situace ParlamentnímListům.cz mluvčí Československé obce legionářské (ČsOL) Miloš Borovička.

Podobně jako Borovička je pobouřena také Čecho-belgičanka Milena Kolaříková, která se dlouhodobě věnuje péči o válečné hroby Čechoslováků v západní Evropě. „Domnívám se doufám správně, že ČsOL by se měla k tomuto strašlivému tyátru na Den veteránů vyjádřit!“ je přesvědčena aktivistka, které se letos podařilo vůbec poprvé prosadit, že v pochodu veteránů na 11. listopadu v Londýně pochodovali kromě příslušníků Commonwealthu také Češi.

Velmi silný apel na rakovnický skandál přišel od Antonína Nešpora, syna jedné z nemnoha žen z Lidic, které přežily své muže a německý koncentrační tábor. „Je to pro mne nepředstavitelné a nepřijatelné. Máme s esesáky svoje zkušenosti. Mně například uloupil esesák Boehme sotva šestinedělní sestru Věrušku a dal mojí mamince „čestné slovo německého důstojníka“, že po výslechu jí miminko vrátí. Nestalo se! Proto protestuji proti prezentaci nacistických symbolů SS kdekoliv a kdykoliv, obzvláště pak při takových příležitostech, kdy vzpomínáme na naše hrdiny. Ti muži v uniformě SS v Rakovníku jsou výsměchem těm na pamětní desce uvedeným,“ dodal Antonín Nešpor, oběť německé bestiality.

Zděšený a pobouřený ze způsobu, jakým v Rakovníku připomínají české oběti německé okupace a bojů za osvobození, je také vojenský badatel Jan Kutal z Prahy. „Co tam bude stát příští rok? Sudeťáci Henlein nebo Karl Hermann Frank, když byl nedaleko odtud v květnu 1945 chycený?“ je zděšený Kutal.

A doslova zděšený z toho, kdo stál u pomníku čestnou stafáž, je také tvůrce pamětní desky kamenický mistr Ladislav Humpál: „Nebyl jsem tam sice u toho, ale kdybych byl, asi bych z toho omdlel nebo mě trefil šlak,“ řekl ParlamentnímListům.cz autor pocty československým letcům.

Jiří Svoboda, šéf rakovnického Klubu vojenské historie, se hájí tím, že se nejednalo o pietní akt, ale o připomínku Dne veteránů. „Tam byly uniformy od 1. světové války až po Vietnam. A na shromáždění veteránů v Normandii se přece také setkávají Němci s Brity,“ řekl ParlamentnímListům.cz Svoboda, jehož oba dědové podle jeho slov bojovali za Velké války v řadách československých legií v Itálii. Na argument, že je rozdíl mezi řadovým německým vojákem z wehrmachtu a příslušníkem Waffen SS, které byly Mezinárodním soudem v Norimberku označeny za zločineckou organizaci, Svoboda dodal, že ta samá uniforma stála v Rakovníku na náměstí už před rokem. „Tehdy tam byli dokonce hned čtyři Němci, a nikomu to nevadilo. To vadí až teď, když jsem se odvážil zastat hlavy státu,“ dodal Svoboda.

Fandové „military“ jsou zděšeni

Jak ale ParlamentníListy,cz zjistily, v Rakovníku se lidé z komunity vojenských nadšenců se Svobodou už před časem vesměs rozešli ve zlém, a to právě kvůli jeho angažování fandů v esesáckých uniformách na podobných akcích v minulosti. „Náš historický klub Vysloužilci s ním naštěstí už tři roky nemá nic společného. Rozešli jsme se spolu ve zlém, vadilo nám, jak na naše akce chodí s těmi lidmi v esesáckých uniformách,“ řekl pod podmínkou zachování anonymity jeden z tamní komunity „military“ fandů. 

Krokem Klubu vojenské historie Rakovník, který se jinak zaměřuje i na činnost rakousko-uherské armády, je velmi překvapen i válečný reportér České televize. Karel Rožánek. „Čestnou stráž u pamětní desky rakovnických občanů, kteří za války sloužili v RAF, drží člověk v uniformě SS?! To si dělají srandu,“ uvedl na svém facebookovém profilu reportér, který často zpracovává reportáže o českých vlastencích z 2. světové války. „Udělalo se mi normálně blbě. Co s tím? Trestní oznámení?“ ptá se Rožánek.

„Ten esesák je v pořádku, podle odznaků měl co do činění s partyzánami,“ říká ironicky bývalý policista Jiří W., který nyní pracuje jako žoldnéř na Předním východě (redakce jeho totožnost zná, ale z pochopitelných důvodů si nepřeje býr jmenován). „Možná i ta náušnice, co má ta buzna v uchu, je autentická,“ míní kontraktor.

„Na uniformě má esesák protipartyzánský odznak, protože na odznacích jako takzvané mzdě činu si Němci zakládali,“ potvrzuje jeho postřeh člen Klubu vojenské historie z Ostravska Viliam Kalinčík. Takový odznak měli podle historiků například příslušníci speciálních trestních komand, kteří ovšem spíše než přímé boje s partyzány vypalovali a vraždili celé vesnice jejich skutečných, ale i často jen domnělých a neozbrojených podporovatelů.

„To je strašné. Už se to řeší v mnoho diskusích. Tohle je snad urážka i Klubů vojenské historie,“ domnívá se Lukáš Frýbert z Prahy, který se sám také zaměřuje na sběratelství německých uniforem a výstroje. „Je mi z toho do pláče. Přitom všichni vypadají jak hastroši. Kdyby raději položili kytičku a zapálili svíčku v civilním oblečení, udělali by nejlépe. Tohle je na pokutu toho klubu,“ domnívá se Frýbert.

„Jako fór je to dobrý, tohle musím ocenit. To prostě nevymyslíš,“ vrtí nechápavě hlavou Jiří Hrazdíra z Prahy, který pochází z česko-německé rodiny v Podkrušnohoří. „Možná to je generál východoněmecké armády, jen se nepřevlékl ze starého mundůru,“ směje se jeho kamarád Tomáš Hnízdo z Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…