Všechny ženy šátek na hlavu, zavelel zelený prezident Rakouska... A dostal co proto. Nahlédněte s námi i dnes k sousedům

27.04.2017 10:10

Včera redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala o bouři nevole, která zaplavila sociální sítě po kontroverzním prohlášení prezidenta Alexandera Van der Bellena. Bývalý šéf Zelených a v mládí příznivce komunismu navrhl, aby si jeden den v roce rakouské ženy na sebe vzaly šátky a vyjádřily tak solidaritu s muslimkami.

Všechny ženy šátek na hlavu, zavelel zelený prezident Rakouska... A dostal co proto. Nahlédněte s námi i dnes k sousedům
Foto: Facebook AVdB
Popisek: Alexander Van der Bellen, rakouský prezident

Deník Kronen Zeitung včera psal o veskrze negativních reakcích na sociálních sítích a v reakci na to se rozhodla zareagovat také Van der Bellenova administrativa. „Prezident na toto téma hovořil se studenty již před několika týdny a vyjádřil znepokojení nad stigmatizací žen s šátkem. Znovu a znovu se tyto ženy stávají terčem nepřátelských narážek. A právě tuto skutečnost prezident v poněkud nadsazené formě kritizoval,“ píše se na facebookovém profilu prezidenta.

Ve svém vystoupení ve veřejnoprávní televizi ORF pak prezident konstatoval, že jeho slova o nošení šátku ze solidarity byla vytržena z kontextu. Na adresu svých kritiků se vyjádřil prezident i ze Slovenska, kde je na státní návštěvě. „Nejsem žádný velký fanoušek zahalování. Ale v Rakousku platí svoboda slova a ta se vztahuje i na svobodu oblékání. Každá žena má právo si rozhodnout, co bude nosit na své hlavě,“ uvedl dle Kronen Zeitung Van der Bellen.

Anketa

Na které hlavní zprávy se díváte?

hlasovalo: 8098 lidí

Rakouský deník se ve svém dnešním vydání s neskrývaným posměškem dotazuje, jestli tedy byla vše jen ironie, a v článku cituje nesouhlasné reakce hned několika rakouských politiků. „Prezident svými slovy tentokrát skutečně zamířil hodně mimo branku. Rozhodnutí Evropského soudního dvora z minulého měsíce o možném zákazu nošení šátku na pracovišti považuji za velmi rozumné,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ÖVP Reinhold Lopatka.

Herbert Kickl z rakouských Svobodných rovnou označil prezidentova slova za „cílené podkopávání integrační politiky“. „Prezident republiky vážně narušil veškeré snahy lidí, kteří bojují proti islamizaci země,“ uvedl Kickl. Předseda Svobodných Heinz-Christian Strache na sociálních sítích zase poznamenal, že prezidentova slova jsou přinejmenším diskutabilní. Robert Lugar ze strany Team Stronach prezidentovi vzkázal, aby příště více přemýšlel, než něco řekne.

Téma zahalování muslimských žen možná probral rakouský prezident se svým slovenským protějškem Kiskou a premiérem Ficem. Zatímco s Andrejem Kiskou patrně našel stran islámu, muslimů či migrační krize společnou řeč, se slovenským premiérem, který se po vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána brání přijímání uprchlíků dle Bruselem nařízených kvót, patrně k přílišné shodě v těchto otázkách nedošlo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…