Všichni o tom mluví, teď si to můžete i přečíst. Co přesně řekl prezident Zeman izraelským novinám

05.10.2013 11:50

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor izraelskému deníku Yediot Achronot. V českých médiích se objevila řada komentářů jeho slov, nyní ale poprvé přinášíme celý text. Prezident v něm pohovořil o možnosti hospodářské spolupráce obou zemí a rovněž se vyjádřil k požadavku na opuštění osad na sporných územích, ke kterému Izrael tlačí mezinárodní společenství.

Všichni o tom mluví, teď si to můžete i přečíst. Co přesně řekl prezident Zeman izraelským novinám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman popíjí vodu

„Česká republika je vaším nejlepším spojencem v Evropě a rozhodně se na nás můžete spolehnout,“ ujistil český prezident v rozhovoru izraelské novináře. Podle nich prezidenta během rozhovoru doplňovali dva poradci, aby se zabránilo případným nešťastným výrokům, které mohou být dezinterpretovány, jak už se v minulosti stalo.  

„Izrael je v mých očích plně demokratickou zemí,“ uvedl mimo jiné. Při té příležitosti zmínil, že má velké pochybnosti o demokratizačním procesu v arabských zemích, nazývaném „arabské jaro“. „Patřím k těm, kteří věří v upevňování mezinárodních vztahů cestou mezinárodního obchodu ve všech jeho oblastech,“ uvedl prezident, který s početnou podnikatelskou delegací odletí v neděli do Izraele na státní návštěvu.

Ve sporu s Palestinci, se kterými se Izrael už mnoho let snaží dohodnout, stojí prezident jednoznačně na straně Izraele. Například jej vyzval, aby v rámci vyjednávání v žádném případě nepropouštěl palestinské vězně, odsouzené za násilí proti Izraelcům. „V žádném případě bych nepropouštěl palestinské vězně, jejichž ruce jsou potřísněny krví,“ vyzval prostřednictvím deníku Yediot Achronot.

Celý text z deníku Yediot Achronot si přečtěte ZDE

„Propouštět teroristy je chyba, a kdo má na svědomí životy izraelských občanů, terorista je. Pokud vycházíme z toho, že dialog je veden mezi dvěma stranami usilujícími o mír, pak není na místě propouštět teroristy a není na místě druhou stranu častovat gesty a různě odměňovat. Zabíjeli? Tak patří za mříže,“ dodal prezident.

Prezident v rozhovoru skutečně zmínil myšlenku, která vyvolala velký ohlas, že by se palestinští uprchlíci místo domáhání pobytu v Izraeli měli raději uchýlit do některých arabských zemí, například Saudské Arábie. „Pro Saudskou Arábii, Katar a několik arabských emirátů v Perském zálivu, jejichž ekonomická situace je dobrá, bude snadné palestinské uprchlíky přijmout,“ vysvětloval prezident. Mnohem naléhavější je podle něj řešit situaci uprchlíků ze Sýrie a Libanonu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…