Všichni premiéři ho potřebovali, kvůli Nagyové raději odešel do důchodu. Starý úředník hovoří

05.12.2013 9:02

Server iDnes.cz píše, že Zdeněk Med patří mezi legendy české státní správy. Na Úřad vlády nastoupil už v roce 1992 za úřadování Petra Pitharta a žádný z dalších premiérů se bez něj neobešel. Jana Nagyová však o jeho odborné znalosti prý neměla zájem. Med proto z místa ředitele vládní agendy, kde strávil více než dvacet let, odešel do důchodu. Poté, co se změnila vláda, byl do Strakovy akademie opět povolán.

Všichni premiéři ho potřebovali, kvůli Nagyové raději odešel do důchodu. Starý úředník hovoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Jeho pracovní náplní je příprava všech podkladů pro jednání vlády, sestavuje program schůzí a zpracovává i výstupy. Styk s premiérem je pro něj proto nezbytný. "Při této práci jsem byl téměř v každodenním přímém kontaktu se všemi českými porevolučními premiéry. Po nástupu premiéra Petra Nečase byla tato praxe změněna," říká Med s tím, že za působení Nagyové ve funkci vrchní ředitelky Nečasova kabinetu mohl s Nečasem jednat jen na zasedání vlády. Nikoliv přímo, jak byl dosud zvyklý.

"Rozhodl jsem se proto rezignovat na svou funkci ředitele a následně odejít raději do důchodu, neboť tímto způsobem trpěla kvalita nejen mé práce, ale i celého odboru a potažmo i celé státní správy související s činností vlády," vzpomíná Med. "Když jsem byl letos osloven novým vedoucím Úřadu vlády a předsedou vlády, rozhodl jsem se pro krátký návrat, a to zejména proto, abych chod vládní agendy vrátil do té podoby, kterou jsem se po dobu dvaceti let snažil na úřadě vybudovat a která téměř všem premiérům vyhovovala," cituje iDnes.cz Meda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…