Všichni v hospodách, nikdo ve fabrikách, ozvalo se od ANO. Kalousek se naštval

14.12.2020 13:32

Poslanec Pavel Juříček (za ANO) založil nové sdružení podnikatelů, které se má podle něj zaměřit zejména na podporu průmyslových subjektů v současné krizi. Organizaci podle Juříčka iniciovala sama vláda, konkrétně přímo ministryně financí Alena Schillerová. Podle Juříčka je příliš mnoho lidí zaměstnáno v restauratérství nebo kulturní sféře. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek reaguje slovy o likvidaci drobných podnikatelů ve službách a v kultuře.

Všichni v hospodách, nikdo ve fabrikách, ozvalo se od ANO. Kalousek se naštval
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslanec Pavel Juříček

Anketa

Má ČSSD odejít z vlády?

85%
15%
hlasovalo: 3988 lidí

„Myslím si, že tu vůbec nikdo nezastupuje zájmy českých podnikatelů, kteří jsou dennodenně se svými zaměstnanci a svoje fabriky vypiplali za posledních třicet let. Prakticky nemáme s kým dělat, a tady se stále rozdává pomoc na všechny strany,“ říká Juříček v rozhovoru pro Deník N.

Podle Juříčka je totiž příliš velké množství restaurací a kulturních organizací a tak nezbývají lidé, kteří by dělali přidanou hodnotu v průmyslu. „My nemáme s kým pracovat a je to napříč ekonomikou, nejen v samotných fabrikách. Jsme bez lidí a liberalizace trhu se neděje a stále více se utahuje,“ tvrdí Juříček.

Organizace by měla být organizačně silná, aby mohla komunikovat své požadavky na vládu. Právě vláda Andreje Babiše prý poslance za hnutí ANO ve tvorbě nového sdružení podporovala. „Měli jsme s ním, ministryní Schillerovou, ministrem Havlíčkem a ministryní Maláčovou již dokonce konferenci. A jediný, kdo nás podporoval, byla paní Schillerová a pan Babiš, který později začal vnímat to, že něco není v pořádku. Všichni ostatní nechtějí nic moc měnit, ale chtějí rozdávat peníze zaměstnancům v karanténě. My, kteří děláme hodnoty, potřebujeme lidi, abychom mohli pracovat. Pro stát to pak znamená příjem z daní,“ vysvětluje Juříček.

Nové sdružení je podle něj potřeba zejména proto, že v Hospodářské komoře a Svazu průmyslu jsou zastoupeni zejména živnostníci a ne velcí podnikatelé. „Svaz průmyslu začíná mít sklon k jakémusi konzervatismu nebo loajálnímu pojetí s odbory a nedělat si s nikým problémy. Zároveň obhajují zájmy nadnárodních koncernů,“ má jasno Juříček, který tvrdí, že jeho poslanecký mandát za hnutí ANO není v rámci nového sdružení nijak konfliktní.

„Já jsem v ANO, ale můj hlas je jen jeden ze 78 ve Sněmovně a jeden z tisíců v rámci ANO. Ale tady vážně není hlas těch českých podnikatelů, na kterých ekonomika stojí,“ zopakoval Juříček s tím, že zejména koaliční sociální demokraté na české podnikatele kašlou. „Věci ze strany sociální demokracie, ať už je to ministryně Maláčová nebo ministr Petříček, jsou proti funkcionalitě i budoucnosti České republiky. Tady ale nejde jen o pojetí daní, ale o pojetí pracovního trhu, kde je strašlivý nedostatek reálných pracovních sil,“ postěžoval si poslanec hnutí ANO.

Sdružení by podle Juříčka mělo fungovat dlouhodobě při jakékoliv vládě. „Myslím si, že je třeba, aby tady byl slyšet hlas reálných podnikatelů, ať už bude ve vládě kdokoliv. A podnikatelská sféra je nesmírně úspěšná, začínali jsme od nuly a teď jsme celosvětoví hráči,“ dodal Juříček s tím, že se do projektu zapojili úspěšní podnikatelé, jako Jannis Samaras z Kofoly nebo Zbyněk Frolík z Linetu.

Juříčkovo sdružení již stihl zkritizovat Miroslav Kalousek (TOP 09), kterému vadí příliš úzké spojení s premiérem Babišem a slova o přebytečných restauračních a kulturních službách. „Poslanec za ANO Juříček říká otevřeně, o co doopravdy Babišovu hnutí jde: Zlikvidovat maximum drobných podnikatelů ve službách a v kultuře a nahnat je v existenční nouzi do fabrik. Konečně jsou ta vládní ‚anticovidová opatření‘ srozumitelná. Braňme se!“ napsal Kalousek ironicky na svém twitteru.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…