Vstup zakázán. Mizí plech, dřevo a teď cihly. Romové u Karviné se činili, máme FOTO

11.05.2022 18:30 | Reportáž

REPORTÁŽ Rozbořené domy, dřevo odpadává ze střech, uprostřed silnice válenda, všude odpadky. Apokalyptické záběry už si nenechal jen pro sebe jeden z místních obyvatel Petřvaldu na Karvinsku. Sám sledoval postupnou devastaci někdejší hornické kolonie den za dnem a zmapoval, jak se měnila v průběhu let. Kolonie, která vznikla z myšlenky vytvoření zahradního města, v okolí dolu nesla honosný název Pokrok.

Vstup zakázán. Mizí plech, dřevo a teď cihly. Romové u Karviné se činili, máme FOTO
Foto: archiv PL
Popisek: Bývalá hornická kolonie Pokrok. Petřvald na Karvinsku. Rok 2022

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
„Kus příjemné přírody ještě zůstal. Ale to bydlení? Katastrofální. Tam už nikdo nežije a cikáni tam už taky nesmí. Přece jen tam chodí a likvidují… Začali plechem, pak přešli na dřevo, teď přicházejí na řadu cihly,“ popisuje jeden z obyvatel regionu, který poskytnul Parlamentním listům své záběry. „Vše jsem nafotil jako nostalgickou vzpomínku, jak se místo měnilo,“ dodal. Dřív to byla významná část bydlení. „Jedné části domů se říkalo tzv. úřednická kolonie,“ vzpomíná. „Destrukce, demolice pokračuje velmi rychlým tempem, leč ne vlastníkem nemovitostí, ale čilými cikány, úředně romskými občany,“ dodává.

Čtenářům můžeme zprostředkovat ve dvou fotogaleriích záběry, z let 2021 a 2022.

„Hornické kolonie jsou tu na Pokroku a pak o zastávku dál – Pod Mariánkou. Ale na Pokroku, tam už nikdo nebydlí, to je zdevastované,“ popisuje další z místních obyvatelek. Sama dojížděla za prací do Ostravy, ale pamatuje ještě dobu, kdy těžba jela a horníci na dolech pracovali. „Jak doly skončily, horníci pomřeli. Marné. Ta kolonie je ale hodně zdevastovaná,“ zdůrazňuje. Málokdo má odvahu jít se do míst zašlé slávy podívat. O renovaci lze uvažovat jen stěží: „Kdo by tam šel v dnešní době?“ Reakce místních při dotazu na bývalou hornickou kolonii jsou většinou rozporuplné. Někteří sprásknu ruce a řeknou: „Už nemůžu,“ bez dalšího vysvětlení.

V kolonii Pokrok 2022. Autor: archiv PL

V kolonii Pokrok 2021. Autor: archiv PL

„Takto vypadala loni těžní věž dolu Pokrok,“ ukazuje na dalším záběru autor galerie Pokroku z Petřvaldu.

Těžní věž. Foto: archiv PL

„Jáma je zakonzervována a v areálu šachty sídlí a svoji činnost provozují různé soukromé firmy. Takový je osud mnoha dalších šachet, jejichž těžba byla v minulých letech ukončena. Snad se dnes, kdy se docela nahlas začíná hovořit o obnově těžby, tento ponurý osud šachet, ale hlavně mnoha tisíců horníků a jejich rodin, změní,“ dodává.

V kolonii Pokrok. Autor: archiv PL

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Důl Pokrok je bývalý hlubinný uhelný důl. Před ukončením těžby v roce 1998 byla těžní věž v roce 1997 Ministerstvem kultury České republiky prohlášena za kulturní památku ČR. Před vypuknutím 1. světové války se ho Rakouská báňská a hutní společnost rozhodla vybudovat jako moderní důl na „zelené louce.“ Záměr zahrnoval nejen výstavbu samotného dolu, ale také bydlení pro zaměstnance. Návrhem projektu byl pověřen německý architekt Oskar Schwer, který podobné stavby realizoval v Porúří. „Dělnická kolonie dolu Pokrok patří mezi první kolonie v Ostravsko-karvinském revíru vycházející z myšlenky tzv. zahradního města. Tento nový trend výstavby dělnického bydlení, zrozený na konci 19. století ve Velké Británii, měl za cíl poskytnout i nižším vrstvám společnosti zdravější a komfortnější bydlení,“ píše se v historických pramenech.

Zatímco na severní Moravě se připouští myšlenka pozvolnějšího útlumu těžby, směrem na Valašsko už takovou debatu nikdo nechce ani slyšet. „Je to úplný nesmysl obnovit těžbu, to by byly Beskydy úplně zničené. A že je válka? Já tomu zase tak moc nerozumím,“ říká jedna z místních obyvatelek paní Marie z frenštátského pečovatelského domu.

Důl Frenštát. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…