Vy jste se spojili s komunisty, nadával čtenář Okamurovu poslanci. A ten vysvětloval

17.07.2014 11:05

Poslanec Úsvitu přímé demokracie Marek Černoch vyvracel čtenáři ParlamentníchListů.cz, že by se hnutí spojilo ve sněmovně s komunisty. Černoch zdůraznil, že takto vše překroutila média. Oni prý jen chtějí zabránit případnému neoprávněnému vydání majetku církvím.

Vy jste se spojili s komunisty, nadával čtenář Okamurovu poslanci. A ten vysvětloval
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Poslanci KSČM a hnutí Úsvit podali v úterý večer předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) žádost o svolání mimořádné schůze, kterou podepsalo 44 zákonodárců obou frakcí. Jejím hlavním tématem má být zákon o církevních restitucích. Schůze se má uskutečnit příští týden ve čtvrtek.

Pravidelný čtenář ParlamentníchListů.cz Hájek položil dotaz poslanci Úsvitu přímé demokracie Marku Černochovi, proč se ve sněmovně spojili s KSČM.  Poslanec však odmítl, že by se okamurovci spojovali s komunisty. Panu Hájkovi napsal: „Nespojili jsme se s KSČM, v žádném případě. To je absolutní nesmysl, který vypustila média.“ 

Celý text otázky s odpovědí poslance ZDE:

Černoch pak vysvětloval, co už řekli na brífinku Tomio Okamura (Úsvit) spolu s Vojtěchem Filipem (KSČM). „Naším důvodem mimořádné schůze je informace, že se na pracovištích Státního památkového úřadu v Jihočeském kraji nepostupuje podle zákona o církevních restitucích. Podle písemných informací, které máme k dispozici, pracoviště SPÚ postupují podle metodického pokynu, který je v rozporu se zákonem, kdy nežádají dokumenty v plném rozsahu podle výše uvedeného zákona, potažmo dle navazujícího stavebního zákona,“ napsal poslanec a dodal, že tak může docházet k vydávání majetku, na který by církve neměly mít nárok.

Dostali jsme závažné informace, které si žádají vysvětlení

„Hnutí dostalo závažné informace, že je porušován zákon o vydávání majetku církvím. Podle těchto informací dochází k nějakým podivným pokynům, které nejsou v souladu se zákonem. Chceme veřejně vysvětlení těchto postupů. Zajímá to i veřejnost,“ uvedl na včerejším brífinku Tomio Okamura.

„Máme totiž poznatky, že se snížily požadavky na podklady, které jsou potřebné k vydávání majetku,“ tvrdí oba kluby. Strany chtějí od vlády slyšet, jaký je stav vydávání majetku.

„Byli jsme informováni o tom, že Státní památkový úřad, případně jiné úřady, které jsou řízeny jako orgány státní správy, porušují zákon tím, že netrvají na tom, aby byly všechny potřebné doklady předkládány, zejména SPÚ. A to tak, že byl vydán metodický pokyn, který ale vláda ani na písemnou interpelaci nechtěla poslancům předložit,“ uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…