Vy jste toho pomatence a zoufalce vybavili propagačními materiály... Kvůli „českému teroristovi“ se u SPD strhla drsná přestřelka

10.01.2019 21:05

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury se na své facebookové stránce vyjádřila k útoku důchodce Jaromíra Baldy, který je sympatizant SPD a který se snažil vzbudit odpor vůči migrantům například tím, že pokácel stromy v okolí železničních tratí, do kterých pak narazily vlaky s cestujícími. „Jeho jednání je odsouzeníhodné. Nikdy nebyl naším členem,“ píše ve svém vyjádření SPD, což vyvolalo ostrou kritiku a okamžitě se na sociální síti začaly objevovat důkazy o tom, že Balda měl k SPD velice blízko.

Vy jste toho pomatence a zoufalce vybavili propagačními materiály... Kvůli „českému teroristovi“ se u SPD strhla drsná přestřelka
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Důchodce Jaromír Balda před soudem

Protože byl bývalý elektrikář Balda posedlý strachem z možného příchodu migrantů, pokácel stromy v okolí železničních tratí. Poprvé překřížila koleje olše na cestě mezi Turnovem a Všetaty a podruhé borovice u Bělé pod Bezdězem.

Do pokácených stromů narazily vlaky a jen díky velkému štěstí se nikomu nic nestalo. Výsledkem tak je „pouze“ škoda na majetku železničního dopravce. Balda tak čelí podezření ze spáchání teroristického útoku. 

Nyní u soudu přiznal svou vinu a vlastní čin označil za zhovadilost s tím, že nikomu nechtěl ublížit. 

Čekalo se tak na samotný postoj k celé věci ze strany hnutí SPD. Někteří uživatelé jako například Radek Kříž si pod nejrůznějšími příspěvky svých aktivit, které hnutí SPD sdílelo, stěžovali, že chtějí raději vyjádření, jak to s důchodcem Baldou skutečně je.

„Jaký komentář byste si k celé té záležitosti představoval?“ reagovalo SPD s tím, že má stovky tisíc příznivců, a není tak v jeho silách vědět, co si myslí, případně co plánují. Zdůraznilo, že ani není jasné, co Kříž myslí tím „zblbnutím“. Připomnělo, že není opravdu jejich chybou, že západoevropské státy nezvládají migraci.

O něco málo později nakonec na svých facebookových stránkách zveřejnilo hnutí SPD oficiální prohlášení o tom, že považuje jednání důchodce Jaromíra Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné. 

Podobné zoufalé a pomatené činy nejsou a nesmějí být nástrojem podle SPD řešení problémů. Hnutí připomnělo, že je standardní demokratickou politickou stranou a vždy prosazuje řešení, které je v souladu s platnými zákony České republiky. SPD odsuzuje násilí.

Rovněž zdůraznili, že pan Balda není a nikdy nebyl členem hnutí Svoboda a přímá demokracie. Zároveň však odsuzují snahu mediálního i politického mainstreamu zneužívat čin zoufalého a pomateného starého člověka k dehonestování SPD.

Následně uživatelé Facebooku začali poukazovat na důkazy o tom, že Balda měl k SPD velice blízko. Dalibor Beneš napsal, že pan Balda byl na výplatní listině SPD, a připojil výňatek z článku serveru Seznamzprávy.cz: „Ovšem nejpevnějším bylo Baldovo spojení s Okamurovou SPD. Ta si dokonce jeho pomoc v předvolební kampani v roce 2017 ocenila na 12,5 tisíce korun. Jméno Jaromíra Baldy se třikrát objevuje v povinně zveřejňované výroční zprávě o hospodaření SPD, kde bakovský důchodce figuruje v seznamu osob, které Okamurově straně poskytly bezúplatné plnění,“ píše server.

SPD se však hájí tím, že článek není úplně přesný. Pan Balda prý roznášel letáky a jeho práce byla oceněna na 12 500 Kč. Fyzicky ale žádné peníze podle hnutí neobdržel. Podle zákona je však nutné tyto věci evidovat. Takže tvrdit, že byl pan Balda na „výplatní pásce“ SPD, je prý nepravda.

Beneš však oponoval, že Balda podle tohoto seznamu vylepil plakáty za 3 300 korun, pověsil plachtu za 4 800 korun a polepil si auto materiály SPD za 4 350. Doplnil, že kromě toho zfanatizovaný penzista tehdy na Mladoboleslavsku roznášel výhrůžné letáky, které měly vypadat, jako by je psal islámský terorista. 

„Takže vy jste toho zoufalce a pomatence (podle vašich slov) vybavili propagačními materiály a on pro vás čile vykonával propagační činnost. Pan Balda si telefonuje s vaší představitelkou a vy o jeho činnosti víte. A najednou nic, my svatý,“ podivoval se.

A pozastavil se i nad vyjádřením, že je to vlastně čin zoufalého člověka, který byl k tomu donucen a následně zneužit. „Dokonce jsem se dočetl tady u vás, že to není blázen, ale vizionář,“ poznamenal uživatel Beneš.

I když se strana k Baldovi nehlásí, další uživatel, Roman Máca, zveřejňuje video naznačující zcela něco jiného.

K dohledání je možná i fotografie, kde je Balda u jedné z petičních akcí Okamurova hnutí.

Balda se nakonec u soudu pasoval do role novodobého Jana Palacha. „Chtěl jsem udělat výzvu jako Jan Palach,“ řekl v závěrečné řeči. Pražská organizace SPD reagovala se slovy, že má pravdu a důchodce chtěl jednoduše upozornit spící většinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…