Vy nevidíte ten hon na ministra financí? Na to jste, pane moderátore, mohl přijít i sám. Kauza Babišových dluhopisů jede dál, už i Faltýnek ztratil nervy

14.03.2017 22:59

Poslanec za ODS Jan Skopeček a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek se v úterních Událostech, komentářích České televize pořádně pohádali kvůli Babišovým korunovým dluhopisům od své bývalé společnosti Agrofert.

Vy nevidíte ten hon na ministra financí? Na to jste, pane moderátore, mohl přijít i sám. Kauza Babišových dluhopisů jede dál, už i Faltýnek ztratil nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři Daniel Herman, Andrej Babiš a ministryně Michaela Marksová

Když přijde řeč na Babišovy korunové dluhopisy od společnosti Agrofert, ministr financí z hnutí ANO opakovaně zmiňuje jméno svého předchůdce v úřadu Miroslava Kalouska (TOP 09). Nedanit korunové dluhopisy umožňuje zákon z roku 1993 a Babiš rád připomíná, že od té doby mohl být zákon opakovaně změněn. A nebyl. Takže ti, kteří dnes ministra kritizují, vystupují podle Babiše v roli pokrytců, kteří na něj stále útočí.

„Je potřeba si uvědomit, že korunové dluhopisy nenakoupil jen Andrej Babiš, ale spousta dalších investorů a nepřijde mi správné měnit pro tyto investory podmínky v průběhu hry jen proto, že pan Babiš má problém svůj případ vysvětlit,“ začal Skopeček.

Faltýnek nabídl opačný pohled. Konstatoval, že tolik probíraný zákon mohli opakovaně změnit politici jako pan Kalousek. I dnes se prý ve sněmovně ukázalo, že politici TOP 09 a Starostů nemají chuť zdanit tyto korunové dluhopisy. Stejně jako to nechtěla v roce 2012. Babiš chtěl korunové dluhopisy zdanit zákonem, ale sněmovna mu to protentokrát znemožnila.

„To, že sněmovna dnes odsouhlasila i hlasy ČSSD, kdy se sociální demokracie spojila s Miroslavem Kalouskem, tak to mně přijde naprosto absurdní a jsem rád, že sněmovna dnes viděla, jak se ČSSD ve své křeči spojuje s Kalouskem,“ rozčiloval se Faltýnek.  

„Pan Faltýnek mluví o korunových dluhopisech, ale ono ani tak nejde o korunové dluhopisy, ale spíš o to, jestli je Andrej Babiš nenakoupil účelově, aby se vyhnul placení daní. Já ještě jen zareaguju. Pan Faltýnek se tady rozčiluje nad tím, jak se všichni spikli proti Andreji Babišovi, ale já sám jsem dnes slyšel řadu ostrých útoků na opozici i na koaliční partnery,“ připomněl Skopeček. Babiš útočil na Miroslava Kalouska či sociálního demokrata Milana Urbana. „Když postavil svou politickou kariéru na tom, že všichni kradou, tak se teď nesmí divit, že se mu to vrací,“ zaznělo z úst Skopečka.

Faltýnek okamžitě znovu zaútočil. „Vy nevidíte ten hon, který se tady pořádá na pana ministra financí, tak udělal audit, ať je s tím klid jednou provždy. Dnes se z toho dělá problém, ale když byla v roce 2012 možnost to změnit, tak oni to neudělali... Teď to chtěl pan Babiš udělat sám, ale oni mu to neumožnili,“ udeřil Faltýnek na svého oponenta.

Obořil se však také na moderátora. „Na tohle jste mohl přijít i sám, pane moderátore!“ rozčiloval se. „Omlouvám se,“ dodal po chvilce.

Ve druhé polovině debaty se pánové hádali o daně. Jak ANO, tak ODS slibují, že po volbách občanům přilepší. Faltýnek neopomněl připomenout, že v roce 2010 ODS slibovala, jak nebude zvyšovat daně, ale zvýšila je, zatímco ANO v této vládě skutečně dbalo o to, aby se daně nezvyšovaly. Skopeček okamžitě úder vrátil, ODS podle ekonomického experta strany zvyšovala daně v době krize a jen dočasně, ale když se měly daně vrátit na původní úroveň, už vládla koalice ČSSD, ANO a lidovců, která zpětné snížení daní zarazila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…