Vy prostě nechcete bojovat proti trestné činnosti, utřel poslanec ČSSD Topáka

31.05.2016 22:39

Spor o zákon prokazování původu majetku znovu hýbe sněmovnou. Prezident Miloš Zeman dlouhodobě volá po jeho přijetí, zatímco TOP 09 ho považuje za nadbytečný, protože nemíří na podvodníky, ale povede jen k šikaně slušných lidí. Jak to tedy je? O to se před kamerami České televize přeli Marek Černoch z Úsvitu, Martin Plíšek z TOP 09 a Václav Votava z ČSSD. Podle Votavy TOP 09 prostě nechce bojovat proti trestné činnosti. Plíšek si to nenechal líbit.

Vy prostě nechcete bojovat proti trestné činnosti, utřel poslanec ČSSD Topáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Tenhle zákon bude znamenat, že ten, kdo je nepoctivý, bude postižen,“ zahájil sociální demokrat. V praxi to prý bude tak, že finanční úřad prověří občana, a pokud zjistí v jeho příjmech a majetcích rozdíl sedm nebo více milionů korun, bude vyzván, aby doložil, kde peníze vzal.

Plíšek se postavil jasně proti tomuto zákonu. „Já to vidím tak, že tento zákon je zcela zbytečný. TOP 09 ho zařadila do seznamu nesvobody. Finanční správa už teď může kontrolovat transakce. Ale tento zákon umožňuje stíhání poctivých lidí, např. na základě udání souseda, a tito slušní lidé budou muset prokazovat, že nejsou sprostí podezřelí,“ zlobil se.

Černoch se shodl s Votavou na tom, že půjde o zákon prospěšný. Pokud někdo vlastní vilu za deset milionů, a přitom má deklarovaný příjem patnáct tisíc a nenabyl nic v dědictví, tak je evidentní, že řádně nezdanil majetek,“ konstatoval poslanec Úsvitu.

Plíšek si však trval na svém a poukázal na to, že tento nástroj bude možné zneužít např. v konkurenčním boji firem. Falešné nařčení sice soud jednoho dne odmítne, ale s ohledem na to, jak rychle u nás soudy mnohdy pracují, hrozí, že ten či onen podnikatel bude nenávratně zničen. Nemluvě o tom, že se spekulanti a podvodníci na zákon připraví právě tak, že ho papírově poníží, tak aby zmíněný rozdíl příjmů a vlastněného majetku zůstal pod sedmi miliony korun. Stačí, když si schovají peníze do nějakých podniků nebo za hranice.

Podle Votavy je podobná argumentace scestná. Samozřejmě že lze v podstatě každý zákon obejít, ale to neznamená, že bychom neměli bojovat proti daňovým únikům. „Na mě to dělá dojem, že opozice nechce bojovat proti daňovým únikům a proti legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ konstatoval sociální demokrat. To musím jednoznačně odmítnout,“ ozval se okamžitě Plíšek. Následně zopakoval, že již dnes máme dost legislativních nástrojů v boji proti této trestné činnosti.

Černoch má za to, že tento zákon může posílit příjmy státu. A vůbec nejlepší by bylo, kdyby zákon postihoval období 25 let zpět. Žili jsme ve zlatokopecké době, řadu kauz si dodnes lidé pamatují a není možné, aby zůstaly nepostiženy,“ shrnul svůj názor Černoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…