Vy zoufalci, kteří to svádíte na Putina, třeba Kalousku... Profesor Keller k úspěchu brexitu

24.06.2016 9:38

K výsledkům britského referenda, kde si občané odhlasovali vystoupení z Evropské unie, se vyjádřil již i europoslanec za ČSSD Jan Keller.

Vy zoufalci, kteří to svádíte na Putina, třeba Kalousku... Profesor Keller k úspěchu brexitu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Keller.

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

„Ještě včera odpoledne servery hlásaly: Libra láme rekordy, trhy jsou přesvědčeny, že Británie v EU zůstane. Uplynul půlden a my vidíme, jak vševědoucí trhy jsou. Libra opět láme rekordy, tentokrát ale opačným směrem. Můžeme vzít jed na to, že už za pár dnů si trhy povšimnou, že Británie nikam neuplavala a že obchodovat s ní je pro Evropu stejnou nutností jako před brexitem,“ myslí si Keller.

Podle něj budou mít výsledky britského referenda mnohem větší dopad politický. Na Evropskou unii podle všeho dopadnou ještě tíživěji než na Velkou Británii, i když ta riskuje svoji celistvost, dodal Keller.

Samotný proces odchodu bude dle jeho názoru komplikovaný. „Odhaduje se, že bude trvat nejméně dva roky a v jeho průběhu určitě dojde k pokusům nějak to právnicky zašmodrchat, aby to Britové neměli zase až tak lehké. To bude ovšem přiživovat protiunijní nálady nejenom v Británii,“ podotýká.

„V samotné EU povede ochod Británie k výraznému oslabení zemí, které nepřešly na euro. Země eurozóny se semknou ještě více kolem Německa a vůči těm, kdo euro nezavedli, se budou ještě více než dosud chovat jako vůči neplnohodnotným partnerům,“ myslí si. 

Následně se domnívá, že další věcí, se kterou brexit zatřese, je smlouva o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP). „Pokud by byla tak výhodná, jak její stoupenci neustále prohlašují, stěží by tak obchodnicky založený národ, jako jsou Britové, propásl historickou šanci se k ní připojit. Zřejmě mají Britové o TTIP lepší informace než třeba česká vláda,“ dodal.

„Pokud by Evropa fungovala skutečně jako standardní politický útvar, museli by dát nyní k dispozici své funkce přinejmenším pánové Juncker, Tusk a Schulz,“ vyjmenoval hlavní představitele Evropské unie. To však podle něj zcela jistě nehrozí. „Nikdo nevyhodnotí, kde se stala chyba. Právě tak jako nikdo nevyhodnotil chybnost asociační dohody s Ukrajinou či chybnost merkelovského přístupu k nekontrolované vlně migrantů. Největší zoufalci budou naznačovat, že Brity přemluvil k odchodu Putin. U nás už něco takového naznačil v první reakci poslanec Kalousek. Kdyby Putin nebyl, museli by si ho vymyslet. Kdo jiný by snímal zodpovědnost z beder neschopných politiků?“ uzavřel Keller v narážce na předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, který podotkl, že „libra padá, Moskva slaví“.

Celý text Jana Kellera:

Ještě včera odpoledne servery hlásaly: Libra láme rekordy, trhy jsou přesvědčeny, že Británie v EU zůstane. Uplynul půlden a my vidíme, jak vševědoucí trhy jsou. Libra opět láme rekordy, tentokrát ale opačným směrem.

Můžeme vzít jed na to, že už za pár dnů si trhy povšimnou, že Británie nikam neuplavala a že obchodovat s ní je pro Evropu stejnou nutností jako před brexitem.

Výsledky britského referenda  budou mít mnohem větší dopad politický než ekonomický a dolehnou na Evropskou unii ještě tíživěji než na Velkou Británii, i když i ta riskuje svoji celistvost.

Samotný proces odchodu bude komplikovaný. Odhaduje se, že bude trvat nejméně dva roky a v jeho průběhu určitě dojde k pokusům nějak to právnicky zašmodrchat, aby to Britové neměli zase až tak lehké. To bude ovšem přiživovat protiunijní nálady nejenom v Británii.

V samotné EU povede ochod Británie k výraznému oslabení zemí, které nepřešly na euro. Země eurozóny se semknou ještě více kolem Německa a vůči těm, kdo euro nezavedli, se budou ještě více než dosud chovat jako vůči neplnohodnotným partnerům.

Další věcí, se kterou brexit zatřese, je smlouva o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP). Pokud by byla tak výhodná, jak její stoupenci neustále prohlašují, stěží by tak obchodnicky založený národ, jako jsou Britové, propásl historickou šanci se k ní připojit. Zřejmě mají Britové o TTIP lepší informace než třeba česká vláda.

Pokud by Evropa fungovala skutečně jako standardní politický útvar, museli by dát nyní  k dispozici své funkce přinejmenším pánové  Juncker, Tusk a Schulz. To je ovšem jediná věc, která v důsledku brexitu určitě nehrozí. Nikdo nevyhodnotí, kde se stala chyba. Právě tak jako nikdo nevyhodnotil chybnost asociační dohody s Ukrajinou či chybnost merkelovského přístupu k nekontrolované vlně migrantů.

Největší zoufalci budou naznačovat, že Brity přemluvil k odchodu Putin.U nás už něco takového naznačil v první reakci poslanec Kalousek. Kdyby Putin nebyl, museli by si ho vymyslet. Kdo jiný by snímal zodpovědnost z beder neschopných politiků?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…