Výborný předseda je u hnutí STAN tradicí, říká s úsměvem primátor Zlína

19.08.2014 11:12

Přivést do města nové zaměstnavatele, získat větší kontrolu nad strategickými energiemi. Nejen s těmito prioritami by chtěl obhájit mandát, což se dosud ve Zlíně nikomu nepodařilo. Miroslav Adámek (STAN) si však věří, i když za favority považuje ANO a ČSSD. Proč ale Starostové a nezávislí ve Zlíně do své kandidátky přizvali i členy dalších politických subjektů? Nejen na to se ptala naše redakce.

Výborný předseda je u hnutí STAN tradicí, říká s úsměvem primátor Zlína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zlínský primátor Miroslav Adámek

Jste lídrem hnutí STAN pro letošní komunální volby ve Zlíně. S čím do voleb jdete? A jestliže byste uspěl, co považujete za nejdůležitější?

Ano, jak se ptáte, uspěji, pokud důvěru voličů dostanu. Pokud se tak skutečně stane, chtěl bych se svými kolegy nadále pokračovat v odstraňování dlouhodobých vředů a problémů Zlína. Něco se nám už povedlo, třeba cyklostezka do Otrokovic, hodně toho ještě zbývá. Ať již torzo, na kterém už pracujeme, tak další budovy, jejichž stav se musí řešit, parkování, chodníky. Je toho více.

Dalším z hlavních bodů je zaměstnanost. Vedení krajského města může pomoci přivést nové zaměstnavatele a podpořit tak tvorbu dalších pracovních míst. Vím to i proto, že už v této věci konáme. Rýsují se pozitivní výsledky, jen to chce naši snahu dovést do konce.

A konečně bych zmínil to, že nastal čas, aby město znovu získalo větší kontrolu nad strategickými energiemi. Mám na mysli zejména vodu.

Hnutí STAN má od dubna nového předsedu. Jak byste jej hodnotil a sdílíte jeho vizi na osamostatnění hnutí? Klesá Starostům kvůli problémům TOP 09 popularita?

Máme výborného předsedu. Je to už taková tradice hnutí STAN (úsměv). Martina Půtu vysoce hodnotím i za to, co dokázal v roli starosty i hejtmana.

Hnutí STAN ve Zlíně do své kandidátky přizvalo i členy dalších politických subjektů. Co si od toho slibujete?

Vždy je dobré spolupracovat se všemi, co mají selský rozum a vůli pracovat pro ostatní. Toho se držíme. Při tvorbě naší kandidátky nebyla stranická příslušnost rozhodující. Spíše čestnost, slušnost, odborné kvality a schopnost týmové práce.

Obhajobu vám můžou znepříjemnit i nové strany či hnutí. Například ANO zde v posledních, evropských volbách zvítězilo. V jakém z kandidátů či stran vidíte největší konkurenci? Přeci jen žádnému primátorovi se ve Zlíně nepodařilo mandát obhájit.

Předpokládám, že u voličů budou mít úspěch právě ANO a ČSSD. A věřím, že pozadu nezůstaneme ani my.

I poslední průzkumy hrají do karet Andreji Babišovi. Čím podle vás Andrej Babiš u lidí vlastně tak „boduje”?

Je to nová, výrazná tvář, osobnost, velmi úspěšný byznysmen. Vymyká se. Jenže stát nejde řídit jako firmu, což se dříve nebo později ukáže.

Z řad STAN, konkrétně od Jana Farského, vzešel návrh zákon o registru smluv, jenž dělá vrásky řadě starostů a nejen jim. Po dlouhých průtazích jej nedávno podpořil i premiér, a pokud vše půjde dobře, vstoupí v roce 2015 v účinnost. Co vy na to? Jak se k zákonu stavíte vy sám?

My už smlouvy na městském webu dávno zveřejňujeme. Transparentnost je nesmírně důležitá. Máme i rozklikávací rozpočet, zveřejňujeme průběhy výběrových řízení, výdaje nad 100 tisíc korun, snažíme se být co nejvíce transparentní.

Co se týká zákonu o registru smluv, nevidím v něm problém. Je mi ale jasné, že starostům malých obcí přidělá dost práce. Nemají k ruce aparát jako města.

Svitovský podchod ve Zlíně doprovází již od počátku problémy. Nešlo jim podle vás předcházet, a kdy budete řešit aktuální problém se zatékáním do podchodu?

Podchod řešíme od chvíle, kdy se problémy s průsaky vody ze stropu objevily. A řešení nalezneme velmi brzy a brzy ho také zrealizujeme. A chyby, ke kterým došlo, pojmenujeme.

Podchod je problém. Na druhou stranu, pokud má být tím největším prohřeškem, kterého jsme se na radnici dopustili… Myslím si, že nikdo by tuhle věc tak neřešil, kdyby nebylo pár týdnů před volbami. Podchod je složitá stavba a bylo pravděpodobné, že k problémům může dojít. Jak už jsem řekl, vyřešíme je.

Město se prostřednictvím ankety snaží od občanů zjistit jejich názor na regulaci hazardu. Někteří odborníci jsou ale k otázkám a významu ankety kritičtí, s čímž vy ale nesouhlasíte. V řadě měst se však rozhodli či ještě rozhodují, zda nenechají občany rozhodnout v referendu. Proč se magistrát nevydal podobnou cestou? A uvažujete o této možnosti?

Problematiku hazardu jsme řešili už dávno před tím, ještě než se stala volebním hitem. Od roku 2013 máme vyhlášku, která toto podnikání výrazně omezuje. V roce 2015 navíc vstoupí v platnost její další část, na jejímž základě skončí herny v centru města. Je to zásadní rozhodnutí. Celkově ale hazard považujeme za tak silné téma, že jsme se zeptali veřejnosti, zda jí naše kroky proti hazardu stačí, či zda by chtěla přitvrdit. Naše anketa měla minimální ohlas. Z toho vyvozujeme, že pro Zlíňany dnes není hazard palčivým tématem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…