Výbuch očkování: Mělo zůstat skryto. Raději by smazali

06.10.2021 10:30

Archivy nabízejí různé poklady a texty během času často pozoruhodně „dozrají“. Nyní se internetem šíří vehementní ujišťování Jana Blatného z letošního března, že lidé naočkovaní proti covidu nemohou onemocnět a nikoho dalšího nakazit.

Výbuch očkování: Mělo zůstat skryto. Raději by smazali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26172 lidí

„Kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí,“ zaznělo letos v březnu na půdě Senátu. Autorem těchto slov byl Jan Blatný, tehdejší ministr zdravotnictví. Jeho slova dnes s ironickým komentářem připomněla na svém Facebooku skupina Zdravé fórum.

„Z cyklu hra na lži a špatnou paměť,“ připsala skupina k archivnímu pokladu. Z článku vyplývá, že ministr Blatný reagoval na dotaz předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Jan Blatný podal senátorům obsáhlejší výklad: „Po první dávce se objevila reinfekce v ČR asi u 1,3 %, po druhé dávce u 0,53 %, vždy se jednalo o velmi mírné onemocnění a nikdo z těchto lidí nepřišel kvůli tomu do nemocnice. A pochopitelně ani nezemřel. Je to stejné nebo lepší než u řady standardních vakcín. Takže se to dá pro běžného člověka pochopit tak, že ten, kdo má ukončenou vakcinaci, tak neonemocní a nikoho dalšího nenakazí“.

Mimo jiné také řekl, že vakcína se doporučuje tři až šest měsíců po prodělání onemocnění, protože do té doby má člověk protilátky z nemoci. To se později přestalo dodržovat.

Senátory tehdy ale mnohem více zajímalo, aby nebyla povolena ruská vakcína Sputnik. V tomto duchu vystupovali Marek Hilšer i Jiří Drahoš, který oceňoval, že Blatný ji povolit nechce. Miroslavu Němcovou nejvíce zajímalo, zda by přímluva za ruskou vakcínu mohla být důvodem k sesazení prezidenta Zemana.

Slova Jana Blatného, že očkovaný nikoho dalšího nenakazí, dnes pomalu začínají být revidována. A upozorňuje na to například i imunolog Jiří Šinkora. Ten připomíná čísla, podle kterých má být v nemocnicích až 20 procent pacientů, kteří už byli očkováni. V kontextu toho, že očkování má přinášet lehčí průběh nemoci, to podle něj ukazuje, že očkovaní „jsou zcela jistě nejnebezpečnějším a nejzáludnějším zdrojem infekce“.

Přesto očkované nikdo netestuje, a sami tito lidé si pod vlivem bombastické kampaně „Tečka za koronavirem“ myslí, že jsou zcela imunní a mohou dělat cokoliv, aniž by někoho ohrozili.

„Očkovaní jsou nejspíš mnohem nebezpečnější než ti, kteří onemocnění prodělali,“ dodává Šinkora.

Ten již dříve argumentoval, že očkování z principu nemůže zabránit tomu, aby se virus usazoval na sliznicích, ale vede pouze k eliminaci dalších důsledků.

Na fakt, že očkované nikdo netestuje a virus se mezi nimi šíří zcela volně, již dříve upozorňoval i lékař Lukáš Pollert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…