Výbuch v Praze: Na demonstraci proti „vládě“ SPOLU s ANO nepřišel nikdo

03.11.2022 14:11

V Praze se dnes konalo shromáždění „na podporu demokratických stran“, v rámci povolebního vyjednávání. To se v Praze neposunulo dopředu ani po 40 dnech a jde tak o nejdelší handrkování za poslední čtyři volební období. Možnou dohodu vítězné koalice SPOLU a hnutí ANO považuje dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) za obdobu opoziční smlouvy. Totéž tvrdí i svolavatelé akce, na kterou se ale téměř nikdo nedostavil.

Výbuch v Praze: Na demonstraci proti „vládě“ SPOLU s ANO nepřišel nikdo
Foto: Archiv PL
Popisek: Shormáždění na podporu demokratických stran

„Koalice SPOLU se v Praze rozhodla uzavřít s hnutím ANO opoziční smlouvu a o vytvoření demokratické koalice odmítá jednat.

Nebudeme nečinně přihlížet. Ve čtvrtek před magistrátem se v 11.00 uskuteční protestní shromáždění na podporu demokratických stran,“ napsali svolavatelé akce na facebookové události.

Jak je vidět z dostupných fotografií, o akci byl nevalný zájem a celé Mariánské náměstí téměř zelo prázdnotou.

Zdroj: Archiv PL

Zdroj: Archiv PL

Akce byla svolána kvůli údajné dohodě koalice SPOLU a hnutí ANO o vytvoření menšinové rady. S tímto návrhem přišel šéf pražského ANO Patrik Nacher. „Protože současným natahováním povolebního jednání hrozí, že současná rada bez mandátu bude i nadále v Praze rozhodovat o celé řadě koncepčních tisků či zahajovat úplně nové projekty, na které nemá politický mandát, přicházíme s nabídkou směřovanou vítězi voleb, a to k zahájení jednání o vyslovení časově omezené podpory menšinové radě města,“ uvedli zástupci ANO v prohlášení podle informací serveru idnes.cz.

To je podle dosavadního primátora Zdeňka Hřiba obdoba tehdejší opoziční smlouvy, jak je nazývána dohoda ODS a ČSSD z přelomu milénia. „SPOLU má od nás jasnou nabídku na vytvoření koalice demokratických stran, respektující výsledek voleb a počty zvolených zastupitelů. Jasně jsme také deklarovali, že respektujeme požadavek SPOLU na obsazení funkce primátora, který má právo veta a nemůže být proto svou radou prakticky přehlasován,“ uvedl Hřib.

Povolební vyjednávání se v Praze táhnou už více než 40 dní a zatím není dohoda na stole. Jde tak podle informací serveru Irozhlas.cz o nejdelší vyjednávání za poslední 4 volební období. Vítězná koalice Spolu chce vedení magistrátu sestavit na vládním půdorysu. Pirátská strana naopak prosazuje do vedení města širší koalici s hnutím Praha sobě. Důležitým hráčem se proto stává hnutí ANO, které nabízí spolupráci koalici SPOLU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…